Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De lessen die Martinez moet trekken

Er komen nog twee oefenwedst­rijden tegen Egypte (woensdag 6 juni) en Costa Rica (maandag 11 juni). Er kan dus nog veel worden gesleuteld. Moet ook, want het duel tegen Europees kampioen Portugal stelde ons allesbehal­ve gerust. De lessen die Martinez uit d

- LUDO VANDEWALLE

De Rode Duivels openden goed, snel en snedig. Hoge balcircula­tie, puike positiewis­sels en veel dreiging, maar geen echte kansen. Dit duurde echter hooguit twintig minuten en de terugval nadien was veel te groot. Alle zekerheid op het middenveld en achterin was weg, waardoor de Portugezen te veel doelrijpe kansen kregen. Met Cristiano Ronaldo erbij was dit gegarandee­rd op een nederlaag uitgedraai­d. Uit deze wedstrijd moet bondscoach Martinez veel informatie kunnen halen.

1.ONZE MENING Een verdedigin­g met vier moet uitgetest worden

De bondscoach wilde deze wedstrijd tegen een sterk land als Portugal gebruiken om de defensieve zwaktes van de Rode Duivels te ontleden. In dat opzicht was het een geslaagde test. Met slechts drie échte verdediger­s op het veld. Voor de rest enkel spelers wier kwaliteite­n vooral in offensief opzicht liggen. Behalve in de allereerst­e oefenwedst­rijd onder Roberto Martinez, thuis tegen Spanje, probeerde de bondscoach nooit een viermansve­rdediging uit. Die wedstrijd ging toen kansloos met 0-2 verloren. Toch wordt het tijd om het nog eens met vier achterin te proberen. We hebben nog altijd geen flankverde­digers zoals Marcelo, Jordi Alba, Dani Alves of Alaba - spelers die aanvallend én verdedigen­d sterk genoeg zijn om die flank alleen voor hun rekening te nemen. Ook om wat meer zekerheid in te bouwen, is het zeker de moeite waard om nog eens een defensie met vier uit te testen.

Antwoord van Martinez: “Dit was een bewuste test tegen een sterke tegenstand­er. Hiermee werd aangegeven dat we moeten verdedigen met tien plus de doelman en we moeten aanvallen met tien plus de doelman. Ik vond dat het wel meeviel, dat de defensie goed standhield toen we het moeilijk kregen. De druk op de verdedigin­g was voorzien. Maar ik geef toe: er is nog veel werk. Of ik mijn systeem zal aanpassen? We spelen nu voorbereid­ingswedstr­ijden. Uit deze wedstrijd kan je niet veel meenemen naar duels tegen Brazilië of Duitsland.”

2.ONZE MENING Er is geen plan B voor Axel Witsel

Axel Witsel heeft al vaker onder vuur gelegen, zeker als de Rode Duivels dominant spelen. Als verdedigen­de middenveld­er brengt hij dan offensief te weinig bij - te veel balletjes gaan dan breed. Hij is wel de Duivel die door de respectiev­elijke bondscoach­es altijd als eerste speler op het bord wordt gezet, omdat hij heel gediscipli­neerd in zijn positie als meest verdedigen­de middenveld­er blijft. Opvallend en teleurstel­lend dat Dembélé - de gedoodverf­de vervanger als Witsel, zoals zaterdag, geblesseer­d is - veel meer moeite heeft met die discipline. Hij liep net zoveel vóór De Bruyne, waardoor er in de rug van de middenveld­ers te veel ruimte kwam en de defensie te veel onder druk werd gezet. Fellaini verving Dembélé in de tweede helft en bleef wat meer voor de defensie hangen. Maar Fellaini zijn kwaliteite­n komen meer tot uiting als hij dichter bij het doel van de tegenstand­er speelt. Conclusie: er is geen echt volwaardig plan B als Witsel er niet bij is.

Antwoord van Martinez: “Het is inderdaad zoeken naar de juiste balans. Het was goed dat we De Bruyne en Dembélé eens samen zagen spelen. We hebben nu de informatie daarover die we wilden hebben. Het was ook een evolutie in de wedstrijd. In het begin was het makkelijk om De Bruyne en Dembélé aan de bal te krijgen. Toen Portugal met vier in het midden ging spelen, werd dat moeilijker. Dan kozen we ervoor om Dembélé hoger te laten spelen. Na de rust kregen we weer meer ruimte. Het positieve is dat we Dembélé nu als volledig fitte speler zagen.”

3.ONZE MENING Op de tegenaanva­l spelen? Dan wel veel nauwkeurig­er

Na de rust lieten de Rode Duivels zich heel diep terugvalle­n om op de tegenaanva­l te speculeren. Daarmee wilde de bondscoach uittesten hoe zijn team in defensief én aanvallend opzicht zou reageren als ze het spel tegen een topland moeten ondergaan.

Goed dat hij dat eens uitprobeer­de, maar vrolijk zal hij er niet van geworden zijn. De Duivels gaven nog nauwelijks kansen weg, maar dat kwam ook doordat Portugal toen ook al had gewisseld. Offensief kan het de bondscoach geen voldoening hebben gegeven. Met goede passeurs als De Bruyne en Hazard had dat beter moeten zijn. Ook wij vinden dat de Rode Duivels goed tot hun recht zouden moeten komen in de omschakeli­ng, maar de precisie ontbrak.

Antwoord van Martinez: “Er was een fysieke terugval na die beginfase. De nauwkeurig­heid ontbrak bij de laatste pass. Maar goed, dit was een wedstrijd tegen de Europese kampioen, tegen wie iedereen het moeilijk heeft. Ik herhaal: dit heeft ons veel informatie opgeleverd. We zullen af en toe een en ander moeten bijstellen. Daarom is tactische flexibilit­eit belangrijk.”

 ??  ?? BELGIË: Courtois, Alderweire­ld, Kompany (55’ Boyata), Vertonghen, Meunier, Dembélé (46’ Fellaini), De Bruyne, Carrasco (46’ Chadli), E. Hazard (79’ T. Hazard), Mertens (46’ Januzaj), R. Lukaku (46’ Benteke). PORTUGAL: Beto, Soares, Pepe, José Fonte,...
BELGIË: Courtois, Alderweire­ld, Kompany (55’ Boyata), Vertonghen, Meunier, Dembélé (46’ Fellaini), De Bruyne, Carrasco (46’ Chadli), E. Hazard (79’ T. Hazard), Mertens (46’ Januzaj), R. Lukaku (46’ Benteke). PORTUGAL: Beto, Soares, Pepe, José Fonte,...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium