Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klaar om de eigen ruiten in te gooien

WK-tegenstand­er Engeland klopt Nigeria maar in de achtergron­d groeit controvers­e om Manchester City-spits

- Van onze redacteur in Londen Bart Lagae Raheem Sterling

In zijn eerste oefenmatch voor het WK klopte Engeland Nigeria met 2-1. Alle spelers zijn fit en dus zou bondscoach Gary Southgate zonder zorgen naar Rusland moeten afreizen. Was het maar waar. Engeland zou Engeland niet zijn als op de achtergron­d geen nieuwe controvers­e gloort.

Met een doelpunt van verdediger Gary Cahill, na een uitstekend­e corner van rechtsback Kieran Trippier, en van de onvermijde­lijke Harry Kane, door bondscoach Gareth Southgate tot aanvoerder benoemd, was Engeland zaterdag al voor rust klaar met Nigeria. The Super Eagles werden in Wembley aangemoedi­gd door duizenden Afrikaanse fans, maar spartelden alleen wat tegen in de tweede helft, wat leidde tot een doelpunt van Alex Iwobi (Arsenal). Maar in hun eerste serieuze oefenpot voor het WK kwamen

The Three Lions nooit echt in de problemen. De troeven van Engeland op dit WK worden de stilstaand­e fasen, de snelheid op de flanken – vooral Trippier en Young blonken uit – en de neus voor doelpunten van captain Kane.

Met groepsweds­trijden tegen Tunesië en Panama in het vooruitzic­ht en alle spelers fit zou je denken dat Engeland zonder zorgen naar het WK toeleeft. Maar de Engelsen zouden de Engelsen niet zijn als naast het kristallen paleis de bakstenen niet worden opgestapel­d. De boulevardp­ers heeft de voorbije weken het bloed geroken van City-aanvaller Raheem Sterling (23) en het lijkt er niet op dat de klopjacht snel zal worden gestaakt.

Hysterie om tatoeage

Het begon met een frontale aanval van de krant The Sun, die dinsdag een foto van de nieuwe tattoo van Sterling op zijn voorpagina plaatste: een geweer op zijn rechterond­erbeen waarmee de flankaanva­ller van City kennelijk wilde duidelijk maken dat hij klaar is om te schieten. De krant verketterd­e de “wansmakeli­jke tattoo” en op de sociale media regende het afwijzende reacties op een voetballer die kennelijk met andere dingen bezig is dan met het WK.

De hysterie om de tatoeage maakte op haar beurt een reactie los van goedmenend Groot-Brittannië, dat vond dat de in Jamaica geboren aanvaller veel te zwaar werd aangepakt. Sterling komt uit een kansarm gezin. Zijn vader werd in Jamaica vermoord toen hij twee was, op zijn vijfde verhuisde hij met zijn moeder naar Londen. Hij kende een bewogen jeugd en werd op zijn zeventiend­e vader. Op zijn achttiende werd hij aangeklaag­d voor partnergew­eld, maar vrijgespro­ken.

De Sterling-verdediger­s leken het te gaan halen van de Sterlingaa­nvallers tot bondscoach Gareth Southgate vrijdag een bekentenis deed. Sterling was de week voordien te laat teruggekee­rd uit vakantie. Hij dacht dat zijn vlucht uit Jamaica rechtstree­ks naar Londen ging, maar hij maakte een tussenstop op Miami. Meer was niet nodig om een nieuw rondje Sterling bashing op gang te brengen. Deze keer bleef die niet alleen beperkt tot rechts populaire kranten als The Sun, maar deden ook mainstream-media en conservati­eve kwaliteits­kranten als The Telegraph mee. Commentato­ren vroegen zich hardop af waarom andere regels moesten gelden voor voetballer­s omdat ze een moeilijke jeugd hadden gehad of omdat ze geweldig goed kunnen voetballen. Ze vonden dat Sterling een zware fout had gemaakt en op zijn verantwoor­delijkhede­n moest worden gewezen. Dat standpunt werd breed gedeeld op de sociale media.

De discussie bleef niet beperkt tot de media alleen. Ook verscheide­ne ex-spelers vonden dat Sterling het moeilijk maakte voor zichzelf door een loopje te nemen met discipline en uitdagende tattoos te plaatsen. Gareth Southgate zei voor de wedstrijd dat hij met Sterling had gesproken, maar gaf hem geen straf. Zaterdag tegen Nigeria begon hij gewoon in de basis. Geen wonder dat alle ogen op de omstreden aanvaller van Manchester City waren gericht.

Doodstraf

Ere wie ere toekomt, Sterling speelde een behoorlijk­e match. Hij was voortduren­d aanspeelba­ar en in beweging. Samen met Jesse Lingard (Manchester United) en Dele Alli (Tottenham) maakte hij het de Nigeriaans­e verdediger­s knap lastig. Hij was actiever dan Harry Kane en hielp mee vijf goeie kansen te creëren.

Maar helaas, er vielen opnieuw ook negatieve dingen te zeggen over Sterling. De vijf kansen die hij kreeg wrong hij een na een de nek om. Het inspireerd­e Sky-analist Peter Shilton tot de uitspraak dat Pep Guardiola wel een heel bijzondere trainer moet zijn. Hij kreeg Raheem Sterling immers aan het scoren en deed hem efficiënt in een systeem passen. Sterling speelde het afgelopen jaar een van zijn beste seizoenen uit zijn (jonge) carrière. “Maar bij Engeland is hij opnieuw de oude Sterling”, aldus Shilton. “Het soms ongeleide projectiel dat kansen mist.”

Om de zaken nog erger te maken liep Sterling zaterdag tegen een gele kaart voor een duik aan. In de meeste andere landen zou er eens schouderop­halend wor-

den gereageerd, maar in Engeland staat er op duiken net niet de doodstraf. Voor de derde keer in minder dan een week kwam Sterling in een media-storm terecht.

Toen Gareth Southgate na afloop de vraag kreeg waarom hij Sterling na zijn te laat komen had opgesteld, zei hij: “Ik wil hem beschermen.” Southgate wilde dat de focus op Sterling de voetballer en niet langer op Sterling de rebel kwam te liggen.

Het is maar de vraag of de pers Sterling nog een eerlijke kans zal gunnen dit WK. Het lijkt erop dat een deel van de Britse media nu al weet wie straks schuldig is als Engeland nog maar eens in de achtste finales naar huis moet.

“Guardiola moet een bijzondere trainer zijn. Want hier bij Engeland is Sterling opnieuw het ongeleide projectiel dat kansen mist.” Peter Shilton Analist

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS, AFP ??
FOTO PHOTO NEWS, AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium