Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tour zoekt spektakel met Formule 1-start

- HUGO COOREVITS

De Tour doet er alles aan om van de kortste etappe (65 km) van deze editie een waar spektakels­tuk te maken. Zo wordt op woensdag 25 juli in Bagnères-de-Luchon een start zoals in de Formule 1 gehouden. “We doen dit om extra spanning te creëren”, zegt koersdirec­teur Thierry Gouvenou, die zaterdagmo­rgen de staf van de Tourploege­n op de hoogte bracht. Het maakt de zeventiend­e etappe nog iets specialer.

“De leider in de stand wordt eerst afgeroepen en gaat centraal plaatsneme­n. Links van hem neemt de tweede in de rangschikk­ing plaats in een andere kooi, en rechts van hem nog iets verder de derde. Zo gaat dat door voor de eerste tien”, aldus Gouvenou. “De volgende sluis is van tien tot twintig en daarna is er een kooi met alle renners tussen positie 21 en 40. Die starten op maximum 25 meter van de gele trui. Daarna volgen twee sluizen van veertig renners en uiteindeli­jk al de rest.”

We hebben heel deze site bij kilometer 0 buiten Bagnères-de-Luchon speciaal gekozen zodat er ook ruimte is voor elke ploeg om op de rollen op te warmen. Ze rijden dus wanneer ze willen van de officieuze start in het centrum naar de Avenue Jean Moulin om dan een start à la Formule 1 te nemen met de stand als de pole-positions.”

Sprinten naar voet van col

Net voor zo'n korte etappe zal er sowieso spanning in de lucht hangen. Deze speciale startformu­le accentueer­t dat nog. De eerste col is de Peyragudes, in het verlengde van de Peyresourd­e. “Wie zin heeft om naar de voet van die col te sprinten, kan dat dus. Wie als leider liever zijn ploegmaats opwacht, kan dat ook. Op eigen risico”, grijnst Gouvenou.

De Tourdirect­ie ziet de speciale start als een ‘extra elementje’, anders dan anders. De ploegmanag­ers en -leiders noteerden de nieuwighei­d zonder veel bemerkinge­n te maken.

“Veel zal dat niet veranderen, maar het is wel leuk”, zei Wilfried Peeters die Bob Jungels als Tourkopman heeft.

De manager van Lotto Soudal, Marc Sergeant, bekeek het anders. “Eigenlijk is dit slechts van belang voor de eerste vijf van de stand. Zij vallen altijd op hun ploegmaats terug. De rest rijdt toch altijd zo goed als helemaal alleen. Neem dat Froome op zijn collega's wacht en dat er eentje onmiddelli­jk plankgas geeft, dan kan het leuk worden, maar de kans daartoe is klein.”

De kortste etappe ooit wordt Bagnères-deLuchon naar Saint-Lary-Soulan wel niet. “In de Tour van 1971, hadden we een rit in lijn, van Luchon naar Superbagnè­res, die maar

19,6 kilometer lang was en gewonnen werd door José-Manuel Fuente”, aldus Prudhomme. “We hebben niets uitgevonde­n hé

(lacht).”

Bonuspunte­n

Ploegleide­rs als Wilfried Peeters zijn meer bezorgd om ‘les points bonus’ die onderweg te verdienen zijn de eerste negen dagen, de ploegentij­drit van Arras uitgezonde­rd. “Er zijn telkens drie, twee en één seconden te verdienen. Die bonuspassa­ges zijn echt heel precies gekozen. Zoals in de etappe naar de Mûr de Bretagne al na de eerste doortocht op deze zware hindernis. Dat kan echt wel een rol gaan spelen in de koersontwi­kkeling.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium