Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb heel veel zin in de Tour”

Philippe Gilbert aast op tiende ritzege in grote ronde

- Van onze redacteur in Sittard

Voor Philippe Gilbert begon zijn wielerzome­r zoals zijn voorjaar eindigde: met een zege voor zijn ploeg. Zowel in de Sprint Challenge als in de ploegenach­tervolging speelde de 35jarige Waal zijn rol in het succes van Quick.Step Floors in de Nederlands­e editie van de Hammer Series. Volgende maand in de Tour hoopt hij hetzelfde te betekenen. “Met mijn ervaring kan ik onze jonge ploeg op sleeptouw nemen.” Philippe, is de Hammer Series de ideale manier om weer aan competitie te doen?

“Het was wel heftig. Een korte, maar brute inspanning. Ideaal om aan je intensitei­t te werken. Een betere kwaliteits­training vind je niet.” Je hebt een periode van zes weken zonder competitie achter de rug. Hoe heb je die ingevuld? “Na Luik heb ik een beetje rust genomen. Het

was een lang en zwaar voorjaar. Nadien ben ik samen met de ploeg op hoogtestag­e geweest in de Sierra Nevada. Achttien dagen lang met Jungels, Alaphilipp­e, Mas, Lampaert en Serry. Een tof groepje.” Jungels, Alaphilipp­e en allicht ook Lampaert rijden straks de Tour. Jij ook?

“De ploeg wil nog niets officieel bekendmake­n. Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel veel zin heb om naar de Tour te gaan.” Vanwaar die grote goesting?

“Het parcours. Vorig jaar was de Tour niks voor mij. Een renner van mijn type had één, maximaal twee kansen om zelf te scoren. De meeste vlakke etappes speelden zich af op één lange brede weg rechtdoor. Dit jaar zijn de etappes in de eerste week korter en nerveuzer.

Het loopt continu op en af, en hopelijk rijdt ook de wind mee. Er zijn zeker mogelijkhe­den.” Nochtans zijn veel renners van 35 jaar of ouder de hectiek van de Tour beu.

“Ik niet. Ik heb het gevoel dat ik net nog van grote waarde kan zijn in de Tour. In de eerste plaats voor mezelf, maar ook voor de ploeg. Met mijn ervaring kan ik onze jonge ploeg op sleeptouw nemen. Dat deed ik vorig jaar ook. In de eerste week heb ik twee keer zelf beslist om een versnellin­g in het peloton op gang te brengen. Deed ik dat niet, dan sprintte Marcel Kittel niet voor de eerste, maar voor de tweede en een andere keer voor de zesde plaats. Dan had hij maar drie keer gewonnen in plaats van vijf. Dat scheelt.” Jij won al negen keer een rit in een grote ronde.

Krijgen we na de Strive for Five in het voorjaar nu de Strive for Ten in de Tour?

“Het is een doel, maar geen obsessie. Tien ritzeges in een grote ronde: dat oogt gewoon zo veel chiquer dan negen. In de Tour won ik nog maar één keer. Drie keer werd ik tweede. Ik besef dus dat het niet gemakkelij­k wordt, maar je zal mij zeker zien proberen.” Je oogt nu al heel scherp. “Vind je? Ik heb mij al een tijdje niet meer gewogen.” (knipoogt) Volgende week rijd je de Ronde van Zwitserlan­d. Een bewuste keuze.

“Suisse ligt mij zeer goed. Vorig jaar won ik er de eerste rit in lijn. Ik heb vroeger ook nog de Dauphiné gereden, maar dat is al zes jaar geleden. De Dauphiné wordt elk jaar zwaarder. Echt iets voor de pure klimmers. Zwitserlan­d blijft traditione­el, ideaal om de conditie te verbeteren. Na Zwitserlan­d is het ook maar een paar dagen meer tot het BK. Ik vind dat een betere combinatie.” Het BK is in Binche, Wallonië. Een extra motivatie?

“Binche ligt wel 130 kilometer van waar ik opgroeide. Niet bepaald een thuiskoers. Ik ken het parcours niet, ik heb er nog nooit gekoerst, maar ik maak er wel een doel van. Al denk ik dat bijna alle Belgische profs dat doen.”

 ?? FOTO RR ?? Een breedlache­nde Philippe Gilbert kijkt met veel plezier uit naar de Tour.
FOTO RR Een breedlache­nde Philippe Gilbert kijkt met veel plezier uit naar de Tour.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium