Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huisartsen­wachtpost is klaar voor patiënten

Deuren openen op 16 juni

- JAN BRYS

De huisartsen­wachtpost in AZ Klina is zo goed als klaar. Op zaterdag 16 juni om 8u opent de wachtpost voor de patiënten uit Brasschaat, Essen, Kalmthout, Brecht en Wuustwezel de deuren. In totaal zijn er ongeveer honderd dokters bij betrokken.

Bedoeling van de huisartsen­wachtpost is om de spoedafdel­ing in Klina minder te belasten. “We behouden wel twee aparte deuren, maar nu is er de mogelijkhe­id om mensen door te verwijzen. De wachtpost is open tijdens de weekends en de feestdagen”, zegt bestuurder van de huisartsen­wachtpost Joris Aerts.

“Op termijn komt er wellicht een nieuwbouw met één toegangsde­ur en één oproepnumm­er. Dat is nu nog niet het geval. Maar we hopen dat de mensen de reflex zullen hebben om eerst naar de wachtpost te komen. We willen de werking efficiënte­r maken. Zo zijn er duidelijke afspraken met de spoedafdel­ing. Overdag zijn er altijd twee dokters aanwezig. Eén dokter rijdt rond om huisbezoek­en te doen. ’s Nachts zijn er twee dokters van wacht en één in dienst. Tot nu toe stond de huisarts er tijdens de weekends telkens alleen voor. Dat is nu niet meer het geval. Het zal voor de patiënt natuurlijk wel even wennen zijn”, gaat Joris Aerts verder.

In januari 2019 komt ook Kapellen erbij. Alle huisartsen van de deelnemend­e gemeenten nemen deel. In totaal gaat het nu al over een bevolkings­groep van 120.000 mensen. De wachtpost kreeg de naam Noordrand mee en volgt het voorbeeld van onder meer Merksem en Turnhout.

Rood en blauw

“We kozen voor de naam Noordrand omdat de wachtpost in de noordrand van Antwerpen ligt, maar ook aan de rand met Nederland. De kleuren die onze aanwezighe­id moeten duidelijk maken zijn rood en blauw”, voegt Joris Aerts er nog aan toe.

Een afspraak maken is niet nodig, maar het kan wel. De wachtpost heeft wel duidelijke afspraken met de Brasschaat­se politie die een oogje in het zeil zal houden. “We gaan proactief te werk, maar we kunnen ook zeer snel ter plaatse zijn als dat nodig is”, zegt adjunct-korpschef van de Brasschaat­se politie Marc Snels.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? De huisartsen­wachtpost opent binnen twee weken.
FOTO JAN BRYS De huisartsen­wachtpost opent binnen twee weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium