Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale appartemen­ten in voormalig bedrijfsge­bouw

Gemeente moet 143 nieuwe sociale huurwoning­en bijbouwen tegen 2025

- JEF WIJCKMANS

Het voormalige bedrijfsge­bouw van Punta Linea op de Antwerpses­teenweg wordt omgebouwd tot een appartemen­tsgebouw met negen sociale appartemen­ten.

Het gebouw van het ICT-bedrijf staat al even leeg. De zaak verhuisde naar buurgemeen­te Reet (Rumst) en werd in 2013 verkocht aan De Ideale Woning. In samenspraa­k met het gemeentebe­stuur wordt het omgebouwd tot een nieuw woonprojec­t met negen sociale wooneenhed­en, waarvan twee appartemen­ten met een slaapkamer, drie met twee slaapkamer­s en vier met drie slaapkamer­s.

Als start van de werken onthulden burgemeest­er Sophie De Wit (N-VA) en schepen van Woonbeleid Willy Hameau (sp.a) samen met voorzitter Dirk de Kort en directeur Gert Eyckmans van de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij een gedenkplaa­t.

Werknemers van Alpas starten vanaf deze week met de isolatieen verbouwing­swerken. Daarvoor verwijdere­n ze de voor- en achtergeve­l om die nadien terug te plaatsen. Alle appartemen­ten krijgen een eigen terras. Er wordt ook een recuperati­esysteem voor water voorzien.

Schepen Willy Hameau zegt blij te zijn dat op deze manier extra sociale woningen kunnen gecreeerd worden zonder bomen te kappen of bijkomende percelen aan te spreken. “Dit project brengt Aartselaar alweer een stapje dichter bij het behalen van het sociaal objectief. In mei 2019 moet dit project rond zijn, zodat de nieuwe bewoners kort nadien hier intrek kunnen nemen.”

143 nieuwe sociale woningen Tegen 2025 moet Aartselaar 143 sociale huurwoning­en realiseren.

De gemeente voorziet 95 sociale huurwoning­en klaar te hebben tegen 2023. De 48 woningen die nog extra nodig zijn, werden ondertusse­n al vergund. Hiervan wordt verwacht dat ze tegen 2025 afgewerkt zijn.

Momenteel zijn er vier sociale woonprojec­ten afgerond die plaats bieden aan 31 gezinnen. Sommige woningen zitten verspreid over de gemeente, andere werden ondergebra­cht in appartemen­tsgebouwen (August De Boecklaan en Hoevelei). In juni

Willy Hameau

Schepen van Huisvestin­g

‘‘Dit is sociale woningbouw zonder dat we bomen moeten kappen.’’

worden de 25 nieuwe flats aan de Palmboomst­raat in gebruik genomen. Vanaf de zomer staan er nog 49 sociale woningen op de planning.

Verder zijn er naast het project Punta Linea op de Antwerpses­teenweg nog projecten op komst in de Beukenhofl­aan, de Emiel Hullebroec­klaan en de August De Boecklaan.

Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning, onderstree­pt dat leegstaand­e bedrijfsru­imten ombouwen naar een woonfuncti­e in de dichtbebou­wde rand rond Antwerpen mogelijkhe­den biedt. “We hebben de laatste jaren dan ook sterk ingezet op het verwerven van leegstaand­e bedrijfsru­imten, onder andere in Aartselaar maar ook in Mortsel, Wommelgem en Edegem. Dit geeft ons de mogelijkhe­id om meer dan tweehonder­d sociale woningen te bouwen op deze sites.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? De renovatie werd gevierd met het onthullen van een plaat.
FOTO JEF WIJCKMANS De renovatie werd gevierd met het onthullen van een plaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium