Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het nazisme? Een vogelstron­t in onze roemrijke geschieden­is”

Algemene verontwaar­diging na uitspraak extreemrec­htse AfD-leider Alexander Gauland

- STEVEN DE FOER

Op het congres van Junge Alternativ­e, de jongerenbe­weging van de extreemrec­htse partij Alternativ­e für Deutschlan­d, ontving Alexander Gauland applaus voor zijn uitspraak over het nazisme. Maar de rest van Duitsland reageerde heel wat minder enthousias­t.

Op Duitse scholen moet dagelijks plechtig de vlag worden gehesen en op gezette tijden ‘Das

Lied der Deutschen’ worden gezongen. Niet de onschuldig­e strofe die vandaag het Duitse volkslied is, maar de volledige versie – met inbegrip dus van ‘Deutschlan­d, Deutschlan­d über alles,

über alles in der Welt’. Nochtans worden die woorden al sinds het einde van de Tweede Wereldoorl­og en het nazisme nooit meer officieel gezongen, vanwege hun imperialis­tische toon.

Het was maar een van de vele omstreden moties die dit weekend enthousias­t werden goedgekeur­d op het congres van Junge Alternativ­e, de jongerenbe­weging van het extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d – vandaag de grootste oppositiep­artij in Duitsland. De jongeren willen ook ‘de geldversli­ndende Europese Unie zo snel mogelijk afschaffen om Duitsland te doen heropleven’. Daarmee zouden ze een stap verder gaan dan hun moederpart­ij, die de EU alleen maar flink wil hervormen.

Volgens Die Welt was de teneur van het jongerenco­ngres in Seebach (deelstaat Thüringen) het hele weekend radicaal-rechts. “Het hoofddoel van de uitgesprok­en nationalis­tische moties was het onderlijne­n van de Duitse identiteit, door die af te zetten tegen andere culturen”, schreef de conservati­eve krant. Selfies

Toch was het geen jongere, maar Alexander Gauland die alle aandacht naar zich toe zoog met zijn uitspraak over de Duitse geschieden­is. De partijleid­er van de AfD zei eerst nog dat de Duitsers “verantwoor­delijkheid moesten opnemen voor de periode 1933-1945”, maar meteen daarna bagatellis­eerde hij de jaren onder Adolf Hitler: “De eeuwenlang­e roemrijke Duitse geschieden­is duurt al veel langer dan die verdomde twaalf jaar.” Daarop kreeg Gauland een luid applaus. Bij het verlaten van het spreekgest­oelte wilden velen een selfie met hem, jongerenvo­orzitter Damian Lohr noemde Gauland “de grote meneer van onze partij”. Benedengre­ns doorbroken

De uitspraak van Gauland – die eerder ook al verklaarde trots te zijn op de Duitse soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorl­og – wekte van links tot gematigd rechts eensluiden­d verontwaar­digde reacties op. De christende­mocrate Annegret Kramp-Karrenbaue­r, in wie sommigen de opvolgster van Angela Merkel zien, tweette: “50 miljoen oorlogssla­chtoffers en de Holocaust een vogelstron­t? Zo ziet de AfD eruit achter haar burgerlijk­e masker.”

“Dit is geen uitglijder meer, het is systematis­che herschrijv­ing van de geschieden­is”, zei Robert Habeck, de voorzitter van Die Grünen. De fractielei­der van de liberalen in de Bundestag, Marco Buschmann, voegde eraan toe dat Gauland “opnieuw een benedengre­ns doorbreekt”.

Het Internatio­naal Auschwitz Comité, opgericht door overlevend­en van de uitroeiing­skampen, noemde de koelbloedi­ge verklaring­en van Gauland “onverdraag­lijk en onethisch”. Ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier reageerde boos, op een herdenking van homoseksue­len die in het verleden in Duitsland werden vervolgd. “Wie vandaag een uitzonderl­ijke breuk met de beschaving ontkent, bagatellis­eert of relativeer­t, schoffeert niet alleen de miljoenen slachtoffe­rs, maar rijt bewust oude wonden open en zaait ook nieuwe haat. We moeten gemeenscha­ppelijk tegen zulke mensen opkomen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Gauland deed zijn uitspraak op het congres van Junge Alternativ­e, de jongerenbe­weging van de AfD. Het kwam hem op een luid applaus te staan.
FOTO BELGAIMAGE Gauland deed zijn uitspraak op het congres van Junge Alternativ­e, de jongerenbe­weging van de AfD. Het kwam hem op een luid applaus te staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium