Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

-

Vindt u dat andere landen leerkracht­en mogen betalen om in ons land les te geven?

Expats In het geval van kinderen van expats, mensen die tijdelijk in een ander land werken, is het normaal dat in het kader van de internatio­nale scholen de moedertaal aan de kinderen onderwezen wordt. De ouders en hun kinderen verhuizen om de paar jaar van land en werkplaats, maar keren steeds terug naar hun thuisland. Maar kinderen die in Vlaanderen geboren en getogen zijn, moeten geïntegree­rd worden in onze cultuur.

GUIDO BLONDEEL, AALST Geen gemeenscha­pstaal

Als het lesgeven thuis op een privéadres gebeurt, is er geen probleem mits die leerkracht zich aan de Belgische arbeidsvoo­rwaarden houdt. Lokalen van gemeenscha­p of overheid ter beschikkin­g stellen kan niet, subsidies nog minder. Wil men per se een vreemde taal aanleren, dan is dat voor iedereen een privéaange­legenheid die men zelfstandi­g moet organisere­n en bekostigen. Turks is bij mijn weten in België geen gemeenscha­pstaal. Het kan nooit de bedoeling zijn dat in het onderwijs leerkracht­en worden ingeschake­ld die geen enkele band hebben met ons land.

RUDOLF NYS, BLAASVELD Niets met godsdienst te maken

Ik heb als kind op school Turkse lessen gehad. Eén dag per week op woensdagna­middag. Ik ben dankbaar dat ik deze lessen heb kunnen meemaken. Het ging over Atatürk, het volkslied, Turkse versjes, gedichtjes, spreekwoor­den, taal, lezen, schrijven, aardrijksk­unde,... Het had dus totaal niets met godsdienst te maken.

ZEYNEP KILIC, MERKSEM Belangrijk­ere problemen

Aangezien de lessen betaald worden door een andere overheid, is er geen enkele reden om ons hier druk in te maken. Er zijn veel andere belangrijk­e problemen in België om op te lossen. Zuhal Demir spreekt meer over de Turkse gemeenscha­p dan over haar eigen land.

SELIN DEMIR, ANTWERPEN Turks van familie leren Integratie is de basis en de opvoeding moet

dus uitsluiten­d in onze taal gebeuren. Ik ken Turkse kinderen die hun familie opzoeken en zo ook de taal leren om achteraf in Turkije naar de unief te kunnen gaan.

EMI DE GRAVE, MANDERFELD Controles over inhoud lessen

Het is niet echt logisch dat een ander land hier leerkracht­en betaalt en al zeker niet als ze uitgestuur­d zijn vanuit het Turkse regime. Groen kan wel zeggen dat het in het reglement staat, maar echt afdwingen en controlere­n kunnen ze dat volgens mij niet. Dat kinderen met Turkse roots hun taal willen leren, is geen probleem. Maar dan liever les krijgen van een Vlaamse Turk die hier in ons land thuis is. Op zo’n leerkracht kan je trouwens echt controles uitvoeren over de inhoud van de lessen.

SAM LATET, WILRIJK Diploma respectere­n Ja, als zij ook de inspecties krijgen op de leerstof die leerkracht­en van bij ons krij- gen. Neen, als zij onze regels niet wensen te volgen of niet in orde zijn met onze diplo- ma-normen.

CONSTANT DE HERDT, BLAASVELD

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA): “Schaf die door Turkije betaalde taallessen af en zorg voor echte integratie.”
FOTO BELGA Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA): “Schaf die door Turkije betaalde taallessen af en zorg voor echte integratie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium