Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De loftrompet op Trump deed pijn aan mijn oren”

Wouter Deboot fietste ‘Dwars door Amerika’

-

Nog één keer stevig op de trappers en hij mag zijn stalen ros op stal zetten: Wouter Deboot (35), de man die voor het Éénprogram­ma ‘Iedereen Beroemd’ dwars door Amerika fietste. Na 6.800 kilometer in een land van wapenfreak­s, rodeorijde­rs, kerkganger­s, dromers en plantrekke­rs is het tijd voor de balans: “Elke Amerikaan vertelt zijn verhaal, take it or leave it.”

Dwars door Amerika fietsen is niet gevaarlijk. Fietspaden moeten ze in de meeste staten nog uitvinden, maar volgens Wouter Deboot – die bij de VRT werkt – viel het goed mee: “Zeker in het begin was het rustig fietsen omdat ik de grote wegen kon vermijden (Wouter vertrok in Yorktown, Virginia in het oosten, red.). Vanaf Kansas verdwijnen die kleinere wegen, maar er is dan zo weinig verkeer dat je de auto’s en vrachtwage­ns van ver hoort komen. Neem Wyoming: die staat is acht keer zo groot als België, voor een half miljoen inwoners.”

In Wyoming ligt het natuurpark Yellowston­e, dat Wouter koste wat het kost wilde zien. “Het was er een drukte van jewelste, file aan de ingang van het park. Het rijdt er vol Aziaten die met een gehuurde auto of mobilhome beren willen spotten en niet omkijken naar fietsers. Een paar keer kwamen ze echt vlak langs me gescheerd, ik was blij dat ik er weg was.” Vreemde vogel

Één voordeel heeft Amerika: de verhalen liggen er voor het grijpen. Zeker als je per fiets een stad of een dorp binnenrijd­t. “Elke keer zag ik de mensen kijken: wie is dát? Zeker met die camera’s op de fiets. Dan krijgen ze te maken met een Belg die hun taal spreekt. Zo sprak ik in Kentucky met een paar mannen die me meteen vroegen naar welke kerk ik ging. Misschien had ik beter niet gezegd dat ik atheïst was, want één man vertelde me dat ze zoiets in het diepe zuiden maar weinig op prijs stelden. De mannen lieten ook hun semiautoma­tische wapens zien: zo doen ze daar de deur open als er een vreemde aanbelt. Om hen een plezier te doen, heb ik vanop hun terras met zo’n wapen geschoten. Ik heb geprobeerd er de logica van in te zien, maar zij konden niet begrijpen waarom wapens bij ons zo’n weerstand oproepen. Daar voelde ik me een vreemde vogel.”

Straf, maar de Verenigde Staten konden Wouter ook ontroeren: “Op een rodeowedst­rijd in Wyoming ontmoette ik een 16-jarige jongen. Hij verloor zijn vader toen hij twee jaar oud was en zijn moeder was ver-

slaafd aan crack, maar hij wou wel iets van zijn leven maken. Bizar om dat pluimgewic­ht van misschien 50 kilo op zo’n briesende stier te zien. Hij bleef er amper een paar seconden op, maar dat deed er niet toe. De mentale weerbaarhe­id van die jongen die al zoveel klappen had gekregen, ontroerde me. Zeker daar, in The Far West, tussen die stoere cowboys die mij maar een vreemd manneke met een fietske vonden, maar me toch respecteer­den.” Tegen Clinton

Natuurlijk is de naam van president Trump op zijn reis gevallen, maar minder vaak dan je zou denken. “Ik wou er echt geen politieke show van maken, die kerel krijgt al genoeg aandacht. Maar natuurlijk viel de naam geregeld. Soms was ik opgelucht om eens met een liberaal denkende Amerikaan te praten, de loftrompet op Trump deed op de duur pijn aan mijn oren. Maar ik snap nu wel beter waarom zo veel Amerikanen op die man gestemd hebben. Ze waren niet zozeer pro Trump, wel eerder tegen Hillary Clinton. Al die mensen vonden dat er niet naar hen geluisterd werd. Dankzij Trump kregen ze een stem.”

Op drie maanden tijd fietste Wouter 42 etappes voor Iedereen Beroemd bij elkaar. Die worden in vier langere aflevering­en gegoten en vanaf 9 juli op Één uitgezonde­n. TOM DE LEUR

 ?? FOTO RR ?? Deboot vuurt een semiautoma­tisch wapen af op een terras. “Zo doen ze in Kentucky de deur open als er een vreemde aanbelt.”
FOTO RR Deboot vuurt een semiautoma­tisch wapen af op een terras. “Zo doen ze in Kentucky de deur open als er een vreemde aanbelt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium