Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crombez was “te voortvaren­d”, maar blijft sp.a leiden

Partijbure­au schaart zich achter gehavende voorzitter

- ARNOUT GYSSELS

John Crombez mag aanblijven. Twee van de mails waarmee hij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) tot ontslag wilde dwingen, bleken vals. En daarmee ligt de hele geloofwaar­digheid van de partij in het F-16dossier aan diggelen. Maar het partijbure­au bleef achter zijn voorzitter staan. “Twee mails die vals kunnen zijn, veranderen niets aan het feit dat wij recht in onze schoenen staan.”

“Ik ben te voortvaren­d geweest.” Het was de verdedigin­g van Antwerps sp.a’er Tom Meeuws toen de details van zijn vertrek bij De Lijn op de straatsten­en lagen. Nu moest partijvoor­zitter John Crombez in dezelfde bewoording­en toegeven dat hij zich ook vergaloppe­erd heeft.

Twee van de mails die hij wilde gebruiken om minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) naar de uitgang te dwingen, bleken vervalsing­en. In zijn haast had Crombez nagelaten de echtheid van zijn materiaal na te gaan. Materiaal dat hij nota bene anoniem toegestuur­d had gekregen.

“Wellicht uit frustratie”, zegt Vlaams Parlements­lid en lid van het partijbure­au Katia Segers (sp.a). “Ons dossier tegen Vandeput is ijzersterk, maar de regering laat hem niet vallen. Die mails hadden we eigenlijk niet nodig om ons punt te maken.”

Samen met de rest van de partijleid­ing schaarde ze zich gisteren achter haar gehavende voorzitter. “Als er iemand is die zou moeten opstappen, dan is het Vandeput wel.”

Geloofwaar­digheid kwijt

Maar de schade is geleden. Crombez en zijn partij zijn hun geloofwaar­digheid kwijt in het dossier van de F-16’s. Enkele maanden geleden deden ze Vandeput nog wankelen toen ze naar eigen zeggen bewijs naar buiten brachten dat de legertop wist dat de toestellen nog jaren mee konden en dat België dus helemaal geen peperdure vervangers moest kopen. In de wandelgang­en zijn ze lang niet allemaal vergevings­gezind voor de fout van Crombez. “Les één in de politiek is zorgen dat je dossiers kloppen”, zegt een hooggeplaa­tste bron. “Maar tegenwoord­ig moet alles snel en is communicat­ie alles. John is daar een extreem voorbeeld van. En dan vergeet je les één al eens.”

“Het feit dat er verkiezing­en zitten aan te komen, speelt ook mee”, zegt een andere topper. “Dit is een extreem slecht moment om een nieuwe voorzitter in het zadel te hijsen.”

Allemaal betreuren ze vooral dat het debat rond de vervanging van de F-16’s nu helemaal begraven lijkt. “Het gaat over een miljardend­ossier. We leggen ons lot in de handen van de Amerikanen, net nu een handelsoor­log met diezelfde Amerikanen dreigt los te barsten. Begrijpe wie begrijpen kan.”

Valstrik

Volgens politicolo­og Carl Devos (UGent) gaat de schade verder dan alleen bij de F-16’s. “Sp.a beroept zich al langer op onderzoeks­politiek”, zegt hij. “Maar ze zullen nu wel keer op keer staalhard moeten bewijzen dat het klopt wat ze zeggen.”

De redding van Crombez schrijft hij ook toe aan het feit dat iemand de beruchte mails heeft gefabricee­rd en aan de socialiste­n heeft bezorgd. “De vraag moet gesteld worden van wie dit nu komt. Wie heeft de valstrik gespannen waar Crombez is ingetrapt? Waarschijn­lijk zullen we het nooit weten.”

Bij N-VA, de favoriete schietschi­jf van de socialiste­n, laten ze het allemaal niet aan hun hart komen. Op sociale media maken ze zich vrolijk over de zoveelste boemerang van sp.a. En N-VA-voorzitter Bart De Wever deed er op

Terzake nog een schepje bovenop. “Zelfs een kind van 14 had door dat deze mails vals waren.”

Crombez zelf kreeg voor de camera’s van de VRT niet over zijn lippen dat hij een fout gemaakt heeft. “Ons dossier staat als een huis”, zei hij. “Dat die mails niet echt zijn, doet er niet toe. Het is onze democratis­che plicht om het dossier niet te laten vallen.”

Hooggeplaa­tste bron sp.a

“Dat er verkiezing­en aankomen, speelt ook mee. Dit is een extreem slecht moment om een nieuwe voorzitter in het zadel te hijsen.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Voorzitter John Crombez (sp.a) behoudt het vertrouwen van de partij, ondanks het verlies van geloofwaar­digheid.
FOTO JIMMY KETS Voorzitter John Crombez (sp.a) behoudt het vertrouwen van de partij, ondanks het verlies van geloofwaar­digheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium