Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Erfpacht maakt woning tot een derde goedkoper”

N-VA wil met voorstel jonge gezinnen naar duurdere plekken in destad lokken

- PATRICK VAN DE PERRE

Met de invoering van erfpacht in nieuwe woonwijken wil de N-VA wonen betaalbaar maken voor jonge gezinnen. “De eigenaar bezit wel de woning, maar de grond blijft eigendom van de stad. Dat maakt een eigen woning betaalbaar­der”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Het voorstel van N-VA, dat nog op het college moet besproken worden, staat in de inspiratie­nota ‘Ruimte geven aan de stad van morgen’, die vandaag wordt voorgestel­d.

In het Antwerps Woonmodel, dat de N-VA wil introducer­en, kopen mensen wel de bakstenen, maar niet de grond. “We bouwen huizen en appartemen­ten op gronden van de stad, en die verkopen we dan door aan gezinnen of jongere mensen die anders misschien zouden uitwijken naar goedkopere of ruimere woningen in de rand rond Antwerpen”, zegt Bart De Wever.

Het verschil is dat de grond waarop die woning staat, eigendom blijft van de stad. Die grond bezit de eigenaar van de woning dus niet, maar hij of zij betaalt die ook niet. “En dat maakt een groot verschil, tot één derde van de totale aankooppri­js”, vervolgt de burgemeest­er.

Proeftuin Cadix

De stad is op dit moment eigenaar van twintig miljoen vierkante meter vastgoed. De N-VA wil het systeem van erfpacht als eerste toepassen met nog te bouwen woningen in de Cadixwijk op het Eilandje. “Jonge gezinnen zijn op dit moment zwaar onderverte­genwoordig­d op het Eilandje. Slechts 8% van de inwoners zijn koppels met kinderen. En dat terwijl het stedelijk gemiddelde 24% is”, zegt Bart De Wever. Sinds het vertrek van zijn partijgeno­ot Rob Van de Velde, heeft de burgemeest­er ook stadsontwi­kkeling als bevoegdhei­d.

Volgens de N-VA is er met dit model het meeste winst te boeken op de “mooiste en hipste locaties” van de stad. “Daar is de grond namelijk het duurst. En is de financiele drempel voor jonge gezinnen om te investeren in een woning ook het hoogst”, legt de burgemeest­er uit.

N-VA sluit evenmin uit dat dit Antwerps Woonmodel ook op andere, minder populaire plekken in de stad kan toegepast worden. Daar zou dan op mensen met een

Bart De Wever

Burgemeest­er

‘‘Op hippe locaties is grond het duurst. Met erfpacht kunnen we die betaalbaar maken.’’

iets bescheiden­er budget gemikt worden.

“Geen wonderoplo­ssing”

“Dit is geen wonderoplo­ssing voor betaalbaar wonen”, zegt De Wever. “Deze vorm van erfpacht is een van de maatregele­n die we kunnen nemen. De sociale verhuurkan­toren, kwalitatie­ve en sociale woningen, betaalbare huurprojec­ten, zoals de Fierensblo­kken, moeten we ook blijven doen.”

Wat de N-VA met dit plan niet wil, is “de markt ontwrichte­n en overspoele­n met goedkope wo- ningen in stadseigen­dom”. “Want dan betalen we uiteindeli­jk allemaal meer voor minder kwaliteit. Dit is geen sociaal wonen, maar betaalbaar wonen”, aldus nog Bart De Wever.

Een rekensomme­tje

N-VA heeft alvast de winst ber- kend voor jonge gezinnen. Vol- gens de berekening­en van de par- tij kan een woning met het sys- teem van erfpacht tot een derde goedkoper zijn dan nu het geval is. “Als we voor het grondaande­el uitgaan van een derde, spreken de cijfers voor zich. Een woning kost dan 300.000 in plaats van 450.000 euro. Ofwel, een jong ge- zin betaalt dan 1.000 euro per maand af en geen 1.600 euro. Dat zijn nog steeds flinke bedragen. Maar die zijn wel haalbaar voor een grotere groep mensen.”

De N-VA wil ook dat de erfpacht juridisch sluitend is. “Om te ver- mijden dat aan het einde van een erfpachtpe­riode niemand nog wil investeren in de woningen of de gemeenscha­ppelijke delen. Want dan dreigt verloederi­ng.”

N-VA gaat binnenkort met dit plan naar het college, waar het co- alitiepart­ners CD&V en Open Vld wil overtuigen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Begin april wordt de eerste steen van een nieuw scholencom­plex op het Eilandje gelegd. De toekomstig­e woningen in de wijk zijn uitermate geschikt om het systeem van erfpacht toe te passen, zegt de N-VA.
FOTO PATRICK DE ROO Begin april wordt de eerste steen van een nieuw scholencom­plex op het Eilandje gelegd. De toekomstig­e woningen in de wijk zijn uitermate geschikt om het systeem van erfpacht toe te passen, zegt de N-VA.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium