Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spar lanceert nieuwe scan-app

Nieuwe smartphone applicatie moet het probleem van de kassafile al in vier vestiginge­n oplossen

- KRISTOF SIMOENS

In vier winkels van Spar, de buurtwinke­lketen van Colruyt Group, kunnen klanten deze maand voor het eerst ‘kassaloos’ winkelen. Gewoon de app Scan. Pay. Go. downloaden, die linken aan uw Xtra-getrouwhei­dskaart en u hoeft niet langer aan te schuiven. Wie al dat moderne gedoe maar niets vindt: de klassieke kassa’s blijven gewoon staan.

Nooit meer aanschuive­n aan de kassa, maar gewoon zelf met je smartphone de producten inscannen, in je karretje leggen, betalen via de app en naar buiten wandelen. Het kan vanaf deze maand in vier Spar-vestiginge­n, te beginnen in die van Wespelaar (later volgen nog Kalken, Vielsalm en Sint-Genesius-Rode).

Deze zomer start ook een test in enkele winkels van zusterkete­n Okay. Met die proefproje­cten wil Colruyt Group experiment­eren met kassaloos winkelen.

Het systeem wordt zes maanden getest, waarna over de verdere uitrol wordt beslist. “Maar het kan zijn dat we vrij snel uitbreiden”, zegt Dirk Depoorter, directeur Retail Partners bij Colruyt Group. Als 5% van de klanten het nieuwe systeem gebruikt, is de test geslaagd.

Scan. Pay. Go., zo heet de nieuwste app van Colruyt Group. Hij is meteen beschikbaa­r voor Android en Apple en bouwt voort op de zelfscansy­stemen die we kennen van andere supermarkt­ketens. Alleen komt er geen aparte scanner aan te pas: uw smartphone doet dienst als streepjesc­odelezer én betaalterm­inal. Na het winkelen betaalt u aan een check-out-stand met een bankapp naar keuze of de Bancontact-app, waarna een digitaal kasticket met QR-code op uw smartphone verschijnt. Daarmee kunt u het poortje openen om de winkel te verlaten.

Of ze bij Spar geen schrik hebben dat de mensen de winkel zullen verlaten zonder te betalen? “We hebben vertrouwen in onze klanten en gaan ervan uit dat 99 op de 100 consumente­n eerlijk zijn. Als we systemen zouden bouwen speciaal voor die ene die toch een diefstal zou durven te plegen, zijn we slecht bezig”, zegt Depoorter.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Spar toont eerste toepassing “kassaloos” winkelen, waarbij enkel een smartphone nodig is om te scannen en automatisc­h te betalen.
FOTO FRED DEBROCK Spar toont eerste toepassing “kassaloos” winkelen, waarbij enkel een smartphone nodig is om te scannen en automatisc­h te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium