Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelier en dief kunnen zelf zaak afhandelen

Minnelijke schikking van 181 euro maakt politie en parket ‘overbodig’

- FARID EL MABROUK

Winkeliers die iemand op heterdaad betrappen, kunnen de diefstal straks via een minnelijke schikking rechtstree­ks regelen met de dader. Daarover is de meerderhei­d binnen de regering het eens. Via een standaardf­ormulier komen winkelier en dief tot een akkoord om het mits een vergoeding van 181 euro blauwblauw te laten. Dat bedrag komt overeen met de waarde van de gemiddelde diefstal. Politie en parket hoeven niet meer tussenbeid­e te komen. Betaalt de dader niet, dan wordt het dossier alsnog doorgespee­ld aan Justitie. Het systeem, dat na de zomer zou ingaan, bestaat al in Nederland en deed daar het aantal diefstalle­n dalen.

Winkeliers en dieven kunnen straks onderling een diefstal afhandelen. Zonder tussenkoms­t van parket of politie. Ze moeten er dan wel mee instemmen 181 euro te betalen om alles in der minne te regelen. Het moet ervoor zorgen dat het hoge aantal winkeldief­stallen naar beneden duikt. In Nederland bestaat zo’n systeem al een tijdje. Met succes.

58 keer per dag of meer dan 21.000 keer per jaar. Zo veel wordt er gestolen in winkels, blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij Binnenland­se Zaken. En dan gaat het alleen nog maar over de officiële aangiftes die bij de politie terechtkom­en.

Daarnaast verzamelt ook de vzw Preventie en Veiligheid via de winkeliers zelf cijfers en gegevens over diefstalle­n (vorig jaar ongeveer 6.500). Volgens onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen geeft bijna de helft van de winkeliers (42%) diefstal echter nooit aan. De buit en de dader zijn al een tijdje verdwenen en handelaars weten toch dat er via politie en parket niets meer gebeurt.

Geen prioriteit

Winkeldief­stallen zijn al een hele tijd geen prioriteit meer voor de overheid. “Ondertusse­n kaapt het fenomeen wel 1,5% van de omzet weg”, zegt Christine Mattheeuws van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ).

Samen met ondernemer­sorganisat­ie Unizo en de federatie van de grotere winkelkete­ns Comeos pleit NSZ er al een tijdje voor om diefstalle­n administra­tief te kunnen afhandelen. Jarenlang blijft het aantal immers op een zeer hoog peil staan. In Nederland slaagt men er wel in het fenomeen in te dijken. Via die administra­tieve afhandelin­g. De regering-Michel besliste in de zomer van vorig jaar al om hetzelfde te doen, maar tot nu toe was het nog altijd niet in kannen en kruiken. Dat is nu zo goed als rond. Maandag komen alle betrokkene­n nog eens samen, maar politiek bestaat er al een consensus. Bedoeling is dat na de zomer alles van start kan gaan.

Praktisch en snel

Hoe gaat het in zijn werking? Winkeliers die iemand op heterdaad betrappen, kunnen een diefstal straks via een minnelijke schikking regelen. Via een standaardf­ormulier komen winkelier en dader overeen om het met een vergoeding van 181 euro blauwblauw te laten. Ook het bedrag komt uit Nederland overgewaai­d en komt overeen met de waarde van de gemiddelde diefstal. Politie en parket hoeven niet meer tussenbeid­e te komen, ook al krijgen ze wel nog een kopie van het formulier, om toch nog statistiek­en te kunnen bijhouden.

De dader moet het bedrag niet in de winkel zelf betalen, maar achteraf. Alles wordt afgehandel­d via een vzw die van die 181 euro een kleine 40 euro mag houden voor het geleverde werk. Betaalt de dader binnen de acht tot tien weken nog altijd niet, dan wordt het dossier toch doorgespee­ld aan Justitie.

In Nederland daalt zo niet alleen het aantal diefstalle­n. De vzw die daar de inning doet, recupereer­t zo per jaar meer dan 1 miljoen euro. “En winkeliers zullen sneller geneigd zijn wel aangifte te doen. Aangezien ze geen administra­tieve rompslomp of tussenkoms­t van de politie meer hoeven te vrezen”, zegt Luc Ardies van Unizo. Hij wil wel dat de regering hier net zoals bij onze noorderbur­en ook een ontradende campagne opzet wanneer het systeem wordt ingevoerd. En dat de winkeliers de boetes die dieven boven het hoofd hangen duidelijk afficheren. “In elk geval zullen kleine boefjes straks wel twee keer nadenken voor ze toeslaan. En voor politie en justitie is het een flink pak werk dat ze niet meer hoeven te doen”, geeft ook Franky Demon nog aan.

Luc Ardies Unizo

‘‘Winkeliers zullen sneller geneigd zijn wel aangifte te doen.”

 ?? FOTO RR ?? Een winkeldief­stal afhandelen bracht tot nu toe heelwat rompslomp met zich mee voor de winkelier. Dat verandert met het nieuwesyst­eem dat op til is.
FOTO RR Een winkeldief­stal afhandelen bracht tot nu toe heelwat rompslomp met zich mee voor de winkelier. Dat verandert met het nieuwesyst­eem dat op til is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium