Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw Lierse nog ‘Antwerpser’: ook nieuwe baas komt van RAFC

Ex-Antwerpdir­ecteur Yorik Torreele neemt als CEO dagelijkse leiding van nieuwe club op zich

- PETER GORIS

Yorik Torreele, eerder operatione­el directeur van Royal Antwerp FC en sinds begin mei aan de slag bij Waasland-Beveren, verhuist per direct naar KSK Lierse Kempenzone­n. Torreele wordt CEO bij de nieuwe voetbalclu­b en zal de dagelijkse leiding van de club in handen nemen. Hij zal samen met nieuwe eigenaar Luc Van Thillo en Stefan en Herwig Van Lommel, van ex-Oosterzone­n, het vierkoppig bestuur uitmaken. “En als Lierse tegen Antwerp moet spelen, ben ik supporter van Lierse. Zonder twijfel.”

De 35-jarige Yorik Torreele, jurist van opleiding, begon eind mei 2015 zijn carrière in het voetbal bij Antwerp FC. Torreele werd er operatione­el directeur en de rechterhan­d van Patrick Decuyper. In die functie was hij mee de architect en dirigent van de verrijzeni­s van stamnummer 1. Maar na de promotie naar eerste klasse en de ‘outing’ van Paul Gheysens als geldschiet­er van het ‘nieuwe’ Antwerp FC, verdwenen oudgediend­en als Decuyper en Torreele naar de achtergron­d. Torreele trok zijn conclusies en stapte begin februari zelf op. Om drie maanden later secretaris te worden bij eersteklas­ser Waasland Beveren, waar hij ook de commerciël­e cel ondersteun­de.

Een huwelijk dat nu wel erg snel voorbij is. “Ik begrijp die opmerking en het heeft niets te maken met Waasland-Beveren zelf, waar men echt wel een plan had en waar ik in paste”, zegt Torreele. “Ik heb hen uitgelegd dat dit een kans was die ik moest grijpen. De relatie die ik met Luc Van Thillo heb, van bij Antwerp, had ik nog niet met hen. En ik verlaat Waasland-Beveren zeker niet met slaande deuren. Ze kennen de voetbalwer­eld en dit hoort er soms bij.”

Cocktail

Met Van Thillo zat Torreele samen in het bestuur van Antwerp. Hij als operatione­el directeur, Van Thillo als directeur Infrastruc­tuur. Het was de periode na de intrede van Patrick Decuyper, waarbij Antwerp vanuit het niets terug moest opgebouwd worden. “Daar heb ik het klappen van de zweep geleerd”, vertelt Torreele. “En met Luc heb ik toen in zo’n extreme omstandigh­eden moeten werken… Dat creëert een band. Ik ken hem ook goed en vertrouw hem blindeling­s. Wij hebben heel weinig woorden nodig om samen te werken.”

“En vergeet vader en zoon Van Lommel niet. Zij waren ook een belangrijk element: mensen die met beide voeten op de grond blijven en tegelijker­tijd met Oosterzone­n zo’n succes hebben behaald, dat verdient respect. Ik denk dat we nu met ons vieren een interessan­te cocktail vormen die de traditiecl­ub Lierse in ere kunnen herstellen: nuchterhei­d, ervaring, ondernemer­sschap en voetbalwij­sheid. geloof heel sterk in dit project.”

En wat met zijn Antwerpver­leden, na Van Thillo zelf al de tweede uit het ‘Antwerpnes­t’? “Ik ga mij hart voor Antwerp on hold zetten”, klinkt het resoluut. “Ik vind het maar normaal dat je supporter bent van de club waar je voor werkt. Dat is zelfs een evidentie. En ik ben ervan overtuigd dat dit automatisc­h groeit naarmate je ergens langer bent en er elke dag de volle honderd procent voor gaat. Dus als Lierse tegen Antwerp moet spelen, ben ik supporter van Lierse. Zonder twijfel. Het tegendeel zou niet serieus zijn.”

De keuze voor Torreele, een man van buiten het ‘oude’ Lierse, is bewust. Nieuwe eigenaar Van Thillo zei eerder deze week dat hij wilde breken met het verleden. “Ik ga in elk geval niet met een ‘zwarte lijst’ rondwandel­en”, zegt Torreele. “Ik ga mensen enkel beoordelen op wat ze gedaan hebben en wat niet. En op wat ze kunnen en wat niet. Ik kan wel al zeggen dat de club het enige is dat nog zal tellen. Hier zal geen plaats meer zijn voor ego’s of vetes. Het zal belangrijk zijn dat iedereen voor de volle honderd procent mee achter dit project staat.”

Boechout

De nieuwe CEO heeft naar eigen zeggen overigens zelf ook al een hart voor Lierse. “Ik heb altijd zelf voetbal gespeeld in Boechout, bij Oxaco, en daar zat ik altijd samen in de kleedkamer met een gezonde mix van Antwerp- en Lierse-supporters. Die klik is er altijd geweest. En ik heb ook altijd goed contact gehad met de mensen van Lierse, want ik zag hoe ze aan het afzien waren. De periode dat Lierse aan het wegzakken was, raakte me. Want Lierse hoort voor mij ontegenspr­ekelijk in het rijtje glorierijk­e Antwerpse traditiecl­ubs thuis, net als bijvoorbee­ld Antwerp en KV Mechelen. Dat zijn het soort clubs die de echte identiteit van het Belgisch voetbal uitmaken. Mensen komen naar een stadion voor matchen als Lierse KV Mechelen. Dan komt de opperste beleving van voetbal naar boven. En die beleving, dat Lierke Plezierke, wil ik mee opnieuw herstellen. Waarbij élke supporter, van welke rang of stand ook, opnieuw dat gevoel heeft van ‘ik moet elke veertien dagen in dat stadion zijn’.”

Torreele ziet overigens wat overeenkom­sten met zijn vorige werk. “Toen Van Thillo en ik op Antwerp startten, in 1B, zijn we ook van niets moeten beginnen. Daar waren nog amper drie mensen aan het werk in het begin. Hier zitten we nu maar één divisie lager, maar zal er ook veel werk zijn. Het enige verschil tussen Antwerp en Lierse kan misschien de grootte van de stad zijn, maar net daarom moet Lierse ook weer echt de club van de hele Kempen worden.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, RR ?? Liersefans tijdens de Playoff 2match tegen OH Leuven. Torreele wil hen opnieuw om de veertien dagen op het Lisp zien.
FOTO'S PHOTO NEWS, RR Liersefans tijdens de Playoff 2match tegen OH Leuven. Torreele wil hen opnieuw om de veertien dagen op het Lisp zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium