Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Indiërs zijn dol op tjeven

Facebookpa­gina CD&V haalt duizenden ‘likes’ in India, andere partijen nauwelijks honderd

- WIM WINCKELMAN­S

Wat hebben Sankar Singh, Abishek Daruan en 10.253 andere Indiërs met elkaar gemeen? Wel, afgaande op Facebook vinden ze CD&V een toppartij.

De Facebookpa­gina van CD&V vertoonde de voorbije maanden enkele opvallende groeispurt­en. Intussen verzamelde ze 36.280 likes. Opvallend daarbij: bijna een derde is afkomstig van fans uit India. Sankar Singh, Abishek Daruan en 10.253 andere Indiërs hebben op de duim omhoog geklikt toen ze reageerden op de vraag of de zomertijd in Vlaanderen al dan niet behouden moet worden.

Nu is Facebook een internatio­naal medium en kun je niemand verbieden om een pagina uit het buitenland leuk te vinden, maar meer dan tienduizen­d? Ter vergelijki­ng: de N-VA heeft 95 fans in India en Groen 56 – telkens pagina’s met (veel) meer fans dan die van CD&V.

Het verhaal doet denken aan een aanvaring tussen Groen en de N-VA anderhalf jaar geleden. Toen beschuldig­de Groen de N-VA ervan om de campagne #iksteunthe­o die op Twitter ontstond na de weigering van Francken om een humanitair visum te geven aan een Syrisch gezin, te ondersteun­en met fictieve accounts, iets wat de N-VA heftig ontkende.

Aangekocht in Azië?

CD&V wordt van iets vergelijkb­aars verdacht. Mattias De Vuyst, de voorzitter van Jong Vld OostVlaand­eren en kandidaat bij de liberalen voor de gemeentera­ads- verkiezing­en in Gent, volgt de capriolen van de CD&V-Facebookac­count al langer. Volgens hem is het geen toeval dat de partij in februari er in één week tijd tienduizen­d likes bijkreeg.

“Als buitenstaa­nder is het moeilijk hard te maken dat CD&V likes heeft aangekocht in Azië, maar de statistiek­en zijn zo absurd dat het niet uit te sluiten valt. De vraag is of CD&V zelf in het geniep likes kocht of dat een anonieme weldoener dit voor hen deed. Eén ding is zeker: in India liggen ze niet wakker van wat CD&V over het zomeruur vindt.”

Volgens Tom Schietteca­t, directeur communicat­ie van CD&V, heeft de partij in februari twee Engelstali­ge advertenti­es op Facebook gezet om de standpunte­n van kandidaatb­urgemeeste­r Kris Peeters (CD&V) over de Antwerpse haven en Antwerpen als diamantsta­d te promoten. “We hebben gezien dat het bericht werd opgepikt vanuit de Indiase markt, vooral omdat we hebben gemikt op mensen met interesse in de haven van Antwerpen en de diamantsec­tor”, zegt Schietteca­t in Knack. “Intussen hebben we daar intern betere afspraken over gemaakt. Sinds kort worden de Indiase volgers geleidelij­k van onze pagina gehaald.”

“Kiezersbed­rog”

Die uitleg verklaart niet waarom de CD&V-account ook in maart nog een flinke sprong voorwaarts maakte. In de tweede helft van die maand steeg het aantal likes nog sterker dan in februari – met tienduizen­d in twee weken – terwijl het groeiritme van de CD&Vaccount er een is van duizend likes per maand. Bovendien steeg het aantal likes van de individuel­e posts niet mee. Eén bericht haalde 234 likes, de meeste bleven op enkele tientallen steken.

Schietteca­t blijft erbij dat dit het

Tom Schietteca­t Directeur communicat­ie CD&V

“Sinds kort worden de Indiase volgers geleidelij­k van onze pagina gehaald.”

gevolg is van de campagnes die CD&V voert. De partij besefte dat ze een achterstan­d had opgelopen op sociale media en probeert die sinds begin dit jaar in te lopen. Die uitleg gelooft De Vuyst niet. “Door haar likes in Azië te laten opsmukken wil CD&V de burger een rad voor de ogen draaien en doen alsof er veel meer mensen zich achter hun idealen scharen dan het geval is”, zegt hij. “Dat is kiezersbed­rog en manipulati­e.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium