Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het leven is meer dan studeren alleen”

Steeds meer jongeren blijven ook tijdens de examens werken

-

Veel bedrijven zien hun vaste jobstudent­en afhaken tijdens de examenperi­odes. Ze kunnen dan nog wel een beroep doen op gespeciali­seerde uitzendkan­toren. Die vinden steeds meer studenten die ook in januari en juni gewoon blijven verder werken.

vrijdag leverde Ewelina Verhulst (21) haar bachelorpr­oef in voor de opleiding journalist­iek aan Thomas More. Om dat te vieren feestte ze een nachtje door met haar vrienden. Meer dan een hazenslaap­je zat er die zaterdag niet in, want om 16u werd ze al verwacht op het Kasteel van Brasschaat, waar ze moest opdienen op een huwelijksf­eest. Een leuke bedoening ongetwijfe­ld, want pas om 6u ’s ochtends zat haar werk erop. Net op tijd om om 7u aan het MAS te staan, waar ze de rest van de dag van dienst was op een businessev­enement.

“Examenperi­ode of niet, ik blijf gewoon doorwerken”, zegt de onvooral vermoeibar­e studente. “Ik wil zo snel mogelijk zelfstandi­g gaan wonen en ben aan het sparen om een huis te kopen.”

Vandaag heeft ze een examen om 9u: recht en journalist­iek. Maar gisterenav­ond had ze een klus aangenomen: van 20u tot middernach­t op Bocadero. Die werd echter op het laatste moment nog afgebeld, zodat ze zich toch nog rustig op het examen kon voorbereid­en.

“Maar je moet het ijzer smeden terwijl het heet is”, zegt Ewelina. “In deze periode is er juist heel veel werk, omdat veel studenten tijdens de blok afhaken. Daar profiteer ik van.”

Zes weken per jaar

“Er zijn zes weken per jaar waarin de aanvragen bij ons fundamente­el hoger liggen”, zegt Jeroen Poels. “Tijdens de examenperi­odes in januari en juni.”

Poels (24) is de CEO van Deltaworx, een uitzendkan­toor dat

Ewelina Verhulst Combineert werk en studies

“In deze periode is veel werk, omdat veel studenten tijdens de blok afhaken. Daar profiteer ik van.”

op studentenj­obs focust. “Veel bedrijven die met hun eigen poule van jobstudent­en werken, komen in de problemen omdat veel van die studenten tijdens de examens afhaken om te kunnen studeren. Maar wij hebben meer dan 10.000 namen in onze database, waaronder meer dan 5.600 actieve studenten. Dat gaat van mensen die heel uitzonderl­ijk een job doen tot mensen die zo veel mogelijk willen werken. Veel studenten van die laatste categorie werken ook nu gewoon door.”

Deltaworx werkt specifiek naar die examenperi­odes toe. “We vragen onze klanten om zo lang mogelijk op voorhand hun aanvragen in te dienen. Dan kunnen we hun wensen zonder problemen inwilligen. Alleen absolute last minute aanvragen zijn moeilijker in te vullen. Maar in 90 à 95% van de gevallen lukt het wel.”

Centen om te reizen

Camerone Bovée (20) studeert wijsbegeer­te aan de Universite­it Antwerpen. Vier examens moet ze deze maand nog afleggen. Het eerste is ken- en wetenschap­sleer, nu maandag. Maar dat belet haar niet om zaterdag nog een volledi- ge shift te draaien in het restaurant Native in de Muntstraat. “Dat doe ik elk weekend en dus ook tijdens de blok”, zegt de studente, die vakken uit de tweede en derde bachelor combineert. “Het leven is meer dan studeren alleen en ik reis graag. Na elke examenperi­ode wil ik zo snel mogelijk weg om terug op adem te komen. Daar heb ik dus centjes voor nodig.”

Een dag na haar laatste examen in januari vertrok Camerone met vijf vriendinne­n naar Mexico voor een rondreis van drie weken. En ook nu zal ze weinig van de Antwerpse zomer meemaken. Zodra ze haar laatste filosofisc­he traktaat heeft dichtgesla­gen, is ze ribbedebie. “Eerst met mijn vriend naar Italië, dan met een vriendin naar Ibiza. Die vooruitzic­hten helpen me door deze periode. De combinatie van werken en studeren is trouwens best te doen als je het een beetje planmatig aanpakt.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Camerone Bovée boven de boeken. Zij droomt al van verre vakantiebe­stemmingen na de examens.
FOTO'S JORIS HERREGODS Camerone Bovée boven de boeken. Zij droomt al van verre vakantiebe­stemmingen na de examens.
 ??  ?? Ewelina Verhulst wisselt het blokken af met werkopdrac­hten.
Ewelina Verhulst wisselt het blokken af met werkopdrac­hten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium