Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ciman moet ook klaar zijn”

Bondscoach Roberto Martinez verklaart verrassend­e keuze voor 24e man op de lijst

- LUDO VANDEWALLE

Roberto Martinez verraste met de basisplaat­s van Laurent Ciman. De verdediger gaat alleen mee naar het WK als Kompany of Vermaelen tegen de verwachtin­g in niet fit zou geraken. Toch mocht Ciman 90 minuten spelen.

Je pakte uit met een verrassing door Ciman, toch 24e man, een hele wedstrijd te laten spelen.

“Ciman is de vervanger van Thomas Vermaelen of Vincent Kompany. Als een van de twee er straks niet bij is, komt Ciman erin. Alle centrale verdediger­s hebben verschille­nde kwaliteite­n. Hij voelt het spel goed aan, hij heeft ervaring. Helemaal verschille­nd van Dedryck Boyata. Dat is een fysiek sterke speler en hij is nog jong. Er is ook nog Dendoncker die zijn veelzijdig­heid als troef heeft. Hij kan in het middenveld en de verdedigin­g. Het zijn drie totaal verschille­nde spelers. Vandaag

hadden we ervaring nodig, daarom speelde Ciman. Hij moet ook klaar zijn als we hem nodig hebben.” Vind je dat we na Portugal een stap vooruit hebben gezet?

“Mijn tevredenhe­id is even groot als na Portugal. Het was een andere wedstrijd. Wat me het meest tevreden stemde, was de collectivi­teit. We werkten voor elkaar. Het was verdedigen­d niet perfect maar omdat we voor elkaar werkten, kwamen we zo ver. Dat is de grootste winst vandaag. Als we als een team naar het WK gaan, zullen we sterk zijn. Dat bevredigt me dan ook het meest. Je moet weten dat Egypte onder Cuper nooit meer dan drie tegengoals pakte. Wij maakten er nu drie. Dat is dus niet voor de hand liggend. Het was nochtans geen perfecte match. Sommige dingen moeten nog beter. Niet alle spelers zijn fysiek, tactisch en mentaal al volledig klaar.”

De prestatie van Eden Hazard moet je ook tevreden stemmen?

“Zeker. Hazard is een leider op het veld. Hij verstopt zich niet. Hij helpt zijn ploegmaats. Eén tegen één kan hij het verschil maken. Hij wordt altijd sterker en scherper. Ik was wel wat ongerust toen hij in de eerste minuut al omver werd getrapt. Eden is geen speler die blijft liggen als het geen pijn doet. Het verbaasde me vooral dat die fout op die plaats op het veld werd gemaakt. Ik klaag niet, hoor. We kozen voor Egypte omdat het een sterke tegenstrev­er is die soms hard speelt. Voor de rest speelden ze wel heel fair. Maar ik geef toe: als Salah erbij was geweest, dan was het een andere wedstrijd geweest. Dat is een speler van wereldklas­se.”

Nog een pluspunt: ook de supporters waren tevreden. “Dat is misschien nog het belangrijk­ste.

We doen alles voor de supporters. Ze kunnen ons ook door moeilijke momenten sleuren. Zodat we ons onoverwinn­elijk voelen. Dat is inspireren­d en dat was vandaag het geval.”

Batshuayi lijkt erbovenop. Vind je dat ook?

“Zeker. Batshuayi is net als Januzaj een van die spelers die veel aan maturiteit heeft gewonnen. Hij is matchfit geworden. Zijn actie die het derde doelpunt inleidde, was heel knap. Dat kunnen er niet veel doen. Hij verdient veel krediet. Januzaj toonde ook dat hij klaar is. Hij is ook inzetbaar op verschille­nde plaatsen.”

Heb je nog nieuws van Kompany?

“Zoals gezegd gaan we nog zeven dagen wachten om een beslissing te nemen. Ook voor Vermaelen. Ze zijn heel belangrijk voor de groep. Maar het is nog afwachten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ciman is zich van geen kwaad bewust.
FOTO PHOTO NEWS Ciman is zich van geen kwaad bewust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium