Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier zwemmen vissen boven de grond

Negende Open tuin- en vijverweek­end

- www.opentuinen­vijverweek­end.be

Bij Martin De Bie (57) en Clarinda Rebangcos (47) zwemmen de vissen boven de grond. Hun oosters getinte tuin is een van de te bezichtige­n tuinen in het Open tuin- en vijverweek­end.

Elke twee jaar wordt het polderdist­rict het mekka voor tuin- en vijverlief­hebbers in Antwerpen en daarbuiten. Dan stellen mensen hun tuin open voor het grote publiek. Deze negende editie, komend weekend, telt veertien locaties. Daar staan enkele onverwacht­e plekken tussen zoals bijvoorbee­ld de Buitenmole­n in Berendrech­t en het Opstalvall­eigebied. Algemeen startpunt is de Bomenbank aan de Antwerpses­traat 140 in Berendrech­t, waar ook plannetjes ter beschikkin­g zijn met de adressen van alle deelnemend­e tuinen.

Een van die tuinen is die van Martin De Bie en Clarinda Rebangcos aan de Monnikenho­fstraat 141 in Berendrech­t. De kois zwemmen er letterlijk boven de grond. “Het idee komt van Clarinda”, zegt Martin. “Hiervoor woonden we in Deurne en daar hadden we ook een tuin met vijver en kois. Toen we hier een tijdje woonden, vroeg ik haar wat ze miste. De vijver en de vissen, zei ze. Zo groeide het idee om ook hier een vijver aan te leggen.”

Salon

De tuin moest wel passen in een totaalproj­ect, zegt hij. “Al van kindsbeen af ben ik gefascinee­rd door Azië. De plantenkeu­ze en de beelden en versiering­en in de tuin tonen aan dat die liefde nog niet over is. De vijver, want daar draait het om, moest een zichtbare plek krijgen. We wilden ook de vissen kunnen zien zwemmen vanuit ons salon. Dat kon niet met een gegraven vijver. Dus bleef er maar één optie over: een bovengrond­se vijver.”

Ondertusse­n is de vijver, drie op twee en een goede meter diep, de trekpleist­er van de nieuwe tuin. De zijkanten zijn van glas en daarom heb je een mooie inkijk. “Het is een heel andere visuele ervaring om de vissen naast jou te zien zwemmen. Ook van in ons salon kunnen we de kleurrijke kois duidelijk rondjes zien maken en dat is best leuk”, vindt Clarinda Rebangcos.

Het onthaal en het vertrekpun­t van het Open tuin- en vijverweek- end is de Bomenbank. In tegenstell­ing tot de andere edities valt het marktgebeu­ren weg. De kraampjes zijn nu verspreid over de tuinen. Ook quizzers komen aan bod. Er zijn ook fietsen te huur. De tuinen zijn te bezoeken tussen 10 en 18u.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Martin en Rebangcos hebben een speciale kijk op de vissen in hun bovengrond­se vijver.
FOTO ERIK VANDEWALLE Martin en Rebangcos hebben een speciale kijk op de vissen in hun bovengrond­se vijver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium