Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen gebuisd, maar leerkracht ook

Leraren lager onderwijs hebben probleem met Frans

- (jvde)

Het is slecht gesteld met de kennis van het Frans bij onze 12-jarigen. De helft haalt de eindtermen niet voor lezen, en ook spreken gaat moeilijk. Experts zoeken de oorzaak bij de kwaliteit van de leerkracht­en.

De resultaten komen uit een onderzoek van de KU Leuven, waarbij 2.098 leerlingen uit het zesde leerjaar werden getoetst. “We zitten in een vicieuze cirkel”, zegt Liesbeth Martens, docente Frans. “Jongeren die na het middelbaar willen studeren voor onderwijze­r halen ook de eindtermen Frans niet.” Volgens sommige lerarenopl­eiders is het mits grote inspanning­en mogelijk om een hoger niveau te halen, maar volgens Martens komt het zelden goed. “We hebben maar drie jaar in de bachelorop­leiding”, zegt ze. Gevolg: de mensen die onze kinderen Frans moeten leren, hebben de taal zelf onvoldoend­e onder de knie.

Wat volgens experts ook een rol speelt, is de dominantie van het Engels en de taken die onderwijze­rs er vandaag moeten bijnemen. Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) voerde al een toelatings­proef in voor de lerarenopl­eiding, al kunnen studenten ook met een slechte score voor Frans aan de opleiding beginnen. “We hebben vakspecial­isten nodig”, zegt Piet Desmet, hoogleraar Franse taalkunde en taaldidact­iek (KU Leuven). “Mensen die desnoods via een extra traject op de hogeschool kunnen bewijzen dat ze het Frans voldoende onder de knie hebben. Maar we moeten als samenlevin­g ook meer appreciati­e tonen voor het beroep zodat de sterkere profielen vanzelf meer voor het onderwijs kiezen.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium