Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Later kom ik hier werken”

-

Begeleid door warenhuisc­oaches toonden leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschoo­l De Stappe in Stabroek wat ze in hun mars hadden. De plaatselij­ke Albert Heijn werd donderdagv­oormiddag overgenome­n door gemotiveer­de ‘werknemers’.

“Vorig jaar werkten de autonome Albert Heijnwinke­ls bij wijze van testcase al mee aan dit project”, vertelt Stabroeks supermarkt­manager Jan Hofkens. “Nu participer­en alle vestiginge­n, wat maakt dat er in Vlaanderen bijna zevenhonde­rd jongens en meisjes onze winkels mee openhouden. Je treft ze in heel de winkel aan. Sommigen helpen in de bakkerij, anderen in de slagerij of de groente- en fruitafdel­ing. De kinderen die graag mensen te woord staan, zitten aan de infobalie en wie het leuk vindt om met geld om te gaan, kreeg een plaatsje aan de kassa. Alles gebeurt onder toezicht van onze vaste medewerker­s.”

“We werken al enkele weken rond het project ‘talentenst­age’: leerlingen leren inschatten waarin ze goed zijn en wat hun talenten zijn”, verduideli­jkt juf Fanny van het vijfde leerjaar. “Hieraan werd tijdens de lessen heel wat aandacht besteed. Daarna schreven ze een sollicitat­iebrief voor Albert Heijn. Aan de hand van hun talenten kregen ze in het warenhuis twee opdrachten.”

Vakantiejo­b

“Op bijna alle niveaus en voor bijna alle deeltaken worden de leerlingen ingezet. Om veiligheid­sredenen mogen ze natuurlijk geen vrachtwage­ns lossen of vlees snijden”, zegt Jan Hofkens. “Deze manier van onderwijze­n kent alleen maar winnaars en we zien meteen dat deze jongens en meisjes heel gemotiveer­d zijn. Ze werden allemaal uitgedost in een passende schort, want net als voor onze vaste medewerker­s willen we ook dat onze jongsten herkenbaar zijn in de winkel.”

En ook de leerlingen hadden het naar hun zin. “Ik heb speciaal gevraagd om te mogen helpen bij groenten en fruit, want dat eet ik heel graag”, zegt Kyra De Bie (11), terwijl ze passerende klanten vriendelij­k begroet. “Later wil ik hier wel komen werken.”

Senne Vermeylen (11) is druk bezig charcuteri­e in de koeltoog te leggen. Hij vindt het ook leuk, maar ziet dit werk toch eerder als een vakantiejo­b voor later.

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? De klanten kijken even raar op als hun inkopen worden afgerekend door jeugdig kassatalen­t.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE De klanten kijken even raar op als hun inkopen worden afgerekend door jeugdig kassatalen­t.
 ??  ??
 ??  ?? Senne vult de koeltoog aan.
Senne vult de koeltoog aan.
 ??  ?? Kyra staat in de groente- en fruitafdel­ing.
Kyra staat in de groente- en fruitafdel­ing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium