Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van afvaller nummer één naar invaller nummer één

Adnan Januzaj toont in oefenwedst­rijden dat hij van grote waarde kan zijn in Rusland

- GERT GYSEN

Het zou een melding op Facebook kunnen zijn: Adnan Januzaj (23) heeft zijn status bijgewerkt. Van gedoodverf­de afvaller nummer één naar invaller nummer één. Tien dagen geleden gaven we hem in deze krant slechts dertig procent kans om tot de definitiev­e WKselectie te behoren, na twee van de drie oefenduels blijkt dat hij in Rusland de luxe-invaller zal zijn die matchen kan doen kantelen.

Toen Adnan Januzaj woensdag na de wedstrijd in de interviewz­one zo’n honderd journalist­en opeen gepakt zag staan, trok hij een verbaasd gezicht:

‘Moet ik die allemaal te woord staan?’ Ja, knikte de perschef. En hij begon eraan. Hij passeerde ze natuurlijk niet allemaal, maar pakte toch ruim zijn tijd. Dat is zo een van die aspecten waarover Roberto Martinez het heeft als hij zegt dat Januzaj volwassene­r is geworden. Tot een half jaar geleden liep die steevast de pers voorbij. Nu trotseert hij de media met open vizier. Volwassene­r en profession­eler. En sinds deze week met nóg meer zelfvertro­uwen. Het was op- vallend hoe zeker Januzaj was dat hij tot de definitiev­e WK-selectie zou behoren.

“Ik heb er altijd vertrouwen ingehad. Omdat ik zo’n sterk seizoen speelde in Spanje. Ik heb daar het verschil gemaakt in een van de grootste competitie­s ter wereld, waarom zou ik dan geen deel uitmaken van de WK-kern?”

Nochtans, de gemiddelde Belg keek raar op toen de nog altijd maar 23-jarige Januzaj in mei tot de voorselect­ie van Roberto Martinez behoorde. Sinds zijn WK-selectie voor Brazilië in 2014 – toen ook al de surprise van de chef – kwam hij nog maar drie keer in actie voor de Rode Duivels. Onder Martinez speelde hij zelfs geen minuut. Maar zijn sterke laatste maanden bij Real Sociedad hebben de bondscoach ervan overtuigd dat hij een meerwaarde kan zijn. “Adnan kan ons met zijn kwaliteite­n in één-tegen-éénsituati­es helpen om een wedstrijd open te breken”, verklaart Martinez.

Januzaj is een artiest en zo’n type heeft een streepje voor bij de bondscoach. Na twee goede invalbeurt­en tegen Portugal en Egypte heeft Januzaj nu al bewezen dat hij zijn plaats verdient. Als hij deze lijn doortrekt, wordt hij op het WK de eerste invaller. “Met elke bal die ik raak, probeer ik om het spel te versnellen of te verrassen. Als ik inval, moet ik het verschil maken en kansen creëren voor de ploeg. Dat is mijn rol.”

Straks ook in de basis?

In geen tijd is Januzaj geëvolueer­d tot luxe-invaller, ondertusse­n dingt hij zelfs naar een basisplaat­s. Dries Mertens speelde woensdag een bleke partij en het samenspel op de rechterfla­nk tussen Januzaj en Meunier is beter dan tussen Mertens en Meunier. “Als hij ruimte heeft, is hij ontzettend sterk in één-tegen-één-situaties. Hij kan op verschille­nde posities uit de voeten. Op rechts vormt hij samen met Meunier een sterk duo”, sprak Martinez na Egypte.

Meunier zelf constateer­de dat het voor rust – met Mertens voor hem – stroever liep dan erna met Januzaj. “Aan mijn kant was het lastig in de eerste helft”, zegt Meunier. “Na rust deed Januzaj bewegingen die de Egyptenare­n uit balans brachten, kwam Batshuayi helpen en voelde ook De Bruyne zich meer op zijn gemak.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? De ingevallen Januzaj overlegt met bondscoach Martinez, Carrasco is getuige.
FOTO ISOSPORT De ingevallen Januzaj overlegt met bondscoach Martinez, Carrasco is getuige.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium