Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lessen in openlucht amfitheate­r

Ecologisch­e aanpak van speelplaat­s maakt basisschoo­l De Boomgaard steeds groener

- JAN AUMAN

Enkele regenbuien konden de tweehonder­d leerlingen van basisschoo­l De Boomgaard niet tegenhoude­n om hun buitenklas in te huldigen. Het amfitheate­r is het paradepaar­dje van de actie ‘Pimp je speelplaat­s’ waarmee juf Els Heremans de GO!-school een groener aanzien gaf.

De Boomgaard zit in de lift, een gevolg van de vele acties die er de jongste tijd op poten worden gezet. “We liggen centraal in het dorp en beschikken over veel open ruimte. Maar met die ruimte werd lange tijd niet zo doordacht omgesprong­en. Eigenlijk was het een monotoon grasveld. Geen beton – dat is nog slechter – maar qua biodiversi­teit, educatief karakter en speelplezi­er kon het beter, vonden we”, vertelt juf Els Heremans. Ze is actief in haar woonplaats Boechout voor Groen, en probeert ook de school waar ze al acht jaar het eerste leerjaar onder haar hoede heeft, te vergroenen. In veel scholen weten kinderen niet meer waar aardappele­n en groenten vandaan komen, maar dat gaat niet op voor De Boomgaard. “Toch niet sinds we enkele jaren geleden onze eigen moestuin in gebruik namen”, knikt Heremans. “Onze kinderen helpen wat graag mee wroeten, sproeien en oogsten. Alle leerkracht­en hebben nu standaard laarzen klaarstaan om met de kinderen geregeld naar ons neerhof te trekken, waar ook geiten, schapen en cavia’s hun intrek namen.” Maar het kon nog beter. En dus verschenen er begin dit jaar enkele gevlochten wilgentunn­els en –hutten als uitbreidin­g van de speelplaat­s. “Kinderen van het vijfde en zesde leerjaar hebben bovendien zelf uitgevist hoe we best een waterpoel konden aanleggen. Zo kunnen ze met een schepnetje straks op het eigen schoolterr­ein het waterleven bestuderen. Ze gingen ook als echte tuinarchit­ecten aan de slag om onze buitenklas te ontwerpen.”

Els Heremans

Juf in eerste leerjaar

“Tijdens de speeltijd is dit het ideale forum voor onze kinderen die er graag showtjes opvoeren.”

De leerlingen leverden een zo goed als gebruikskl­aar ontwerp af aan schrijnwer­ker Jiri Springael die met duurzaam hout de buitenklas bouwde, tussen twee hoge Amerikaans­e populieren, waarvan de kruinen schaduw geven. En het eindresult­aat moet nog mooier worden, want de hellingen zijn nog maar net ingezaaid met gras.

Showtjes

“Aan de kant met tribune kunnen tot drie klassen tegelijk les volgen”, vertelt juf Els nog. “Die les kan gaan over de natuur, maar net zo goed over taal en rekenen. Het kan bijvoorbee­ld een leuke opdracht zijn om eikels te gaan zoeken. En tijdens de speeltijd is onze buitenklas het ideale forum voor onze dansende en zingende kinderen die er graag showtjes opvoeren.”

De Boomgaard kon op subsidies rekenen van het project Milieuzorg op School en het provincieb­estuur, maar het leeuwendee­l van de 20.000 euro verzamelde de school zelf. Scholengro­ep Fluxus past de rest bij.

“Eén aanwinst heeft niks met natuur en milieu te maken. Dit klimen klautertoe­stel kwam er op vraag van turnleraar William. Ook tijdens zijn lessen gaan de kinderen nu vaker naar buiten.”

 ?? FOTO JAA ?? Juf Els Heremans assisteert Robbert, Marcel, Jeanne en Elisabeth bij de plechtige opening van de buitenklas, onder luid gejuich van de andere leerlingen van De Boomgaard.
FOTO JAA Juf Els Heremans assisteert Robbert, Marcel, Jeanne en Elisabeth bij de plechtige opening van de buitenklas, onder luid gejuich van de andere leerlingen van De Boomgaard.
 ?? FOTO JAA ?? Er staat voorlopig nog geen water in de poel van De Boomgaard, maar Olli, Sidd en Astrid geven alvast tips voor de aanleg .
FOTO JAA Er staat voorlopig nog geen water in de poel van De Boomgaard, maar Olli, Sidd en Astrid geven alvast tips voor de aanleg .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium