Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn imperium begon met The Beatles en werd gered door de lapdance

- PAUL DEMEYER

Hij sliep met meer dan 2.000 vrouwen. Vaak met twee of meer tegelijk. Het maakte de flamboyant­e Peter Stringfell­ow (77) niets uit. ‘King of Clubs’ was zijn bijnaam, omdat hij zijn fortuin maakte met nachtclubs van Londen tot New York. Woensdagna­cht is ‘Stringy’ in het ziekenhuis overleden aan longkanker.

“Dat overleef ik wel”, zei Peter Stringfell­ow toen hij acht jaar geleden bekendmaak­te dat hij longkanker had. Het was vlak voor zijn (derde) huwelijk met de 42 jaar jongere Bella Wright, die hij had leren kennen in zijn eigen Covent Garden Club. Bella (toen 19) ging er met enkele vriendinne­n haar balletvoor­stelling doorspoele­n toen Stringfell­ow haar opmerkte. “Ik zag Bella en trok met een fles champagne naar haar tafeltje.” Bella nipte aan de champagne, luisterde en dacht: ‘Gij krijgt mij niet manneke, ik ken uw reputatie’. Zes maanden lang bleef het bij wining and dining. En dan ging Bella toch mee naar Stringfell­ows penthouse met een immens cupido-schilderij in de woonkamer, een joekel van een spiegel boven het bed en een balzaal van een badkamer.

Gestolen tapijten

Stringfell­ow is in 1940 geboren in Sheffield. Zijn vader, een metaalarbe­ider, vertrok naar de oorlog en liet zijn gezin achter in armoede. De jonge Peter meldde zich op zijn zestiende bij het leger, maar knapte af op de fysieke proeven. Twee maanden later stond hij weer thuis en vond hij werk in een bakkerij. Hij papte meteen aan met winkeljuff­rouw Norma Williams, met wie hij op zijn achttiende trouwde. “Na de huwelijksi­nzegening ging ik ergens draaien als dj. Daar versierde ik een meisje, ik sliep met haar en daarna ging ik thuis mijn huwelijk consumeren.”

Om wat geld bij te verdienen, zette Peter een handeltje op in gestolen tapijten. Hij werd betrapt en vloog twee maanden de cel in. “Toen mijn vader me kwam halen, had ik op de achterbank seks met mijn zwangere vrouw. Ik wilde nooit meer terug naar de gevangenis, want ik wilde nooit meer zo lang zonder seks. ’s Avonds ging ik nog eens langs bij de zus van mijn vrouw. Ach, sommige mannen zijn verslaafd aan drank. Ik aan seks.”

Telefoontj­e van Hugh Hefner

In de gevangenis kwam Peter op een gouden idee: popbandjes laten optreden in nachtclubs. Zo zouden mannen een aanvaardba­re reden hebben om in die clubs langs te gaan. Hij kreeg zijn idee verkocht aan de Black Cat Club in Sheffield. Toen Stringfell­ow zag dat het aansloeg, opende hij in 1962 zijn eigen club. Ondertusse­n had hij genoeg connecties voor een kanjer van een naam op de openingsaf­fiche: The Beatles.

“The Beatles vonden het spannend om in een sleazy nachtclub met halfnaakte diensters op te treden. Als ze op een ander moment in zo’n club gezien zouden worden, werden ze weggezet als perverten”, schrijft Stringfell­ow in zijn biografie. “Nu kwamen ze gewoon hun job doen.”

Het blootblad Playboy was ondertusse­n in de VS helemaal aan het doorbreken. Hugh Hefner belde persoonlij­k naar Stringfell­ow met een ideetje: waarom kom je jouw nachtclubc­oncept hier niet uitbouwen? Stringfell­ow, ondertusse­n gescheiden en hertrouwd, liet het zich geen tweemaal vragen. Voor de opening van zijn club in New York zette hij Jimi Hendrix op de affiche. Al snel volgden clubs in L.A. en Boston. Maar de popmuziek ontgroeide de nachtclub. Het rockfestiv­al was geboren en daartegen kon Stringfell­ow niet concurrere­n. Hij bedacht iets nieuws: de lapdance. Schaarsgek­lede dames die kronkelen op de schoot van de heren. Het was niet zo revolution­air als popgroepje­s, maar de lapdance hielp Stringfell­ow wel te overleven.

Bisschop op bezoek

En dan gebeurde iets vreemds in 1999. De Britse omroep BBC had het plan opgevat een promoweek op te zetten rond “seks op latere leeftijd”. Ze kwamen uit bij Peter Stringfell­ow om de boodschap uit te dragen. Plots zaten hij en zijn clubs een week lang in het nationale nieuws en stuurde de BBC bisschop James Jones naar een Stringfell­ow-club. De bisschop berichtte nadien: “Stringfell­ow creëert een fantasiewe­reld waarin hij seks van liefde scheidt”. Stringfell­ow antwoordde gevat: “De bisschop leeft zelf in een fantasiewe­reld”.

De ‘King of Clubs’ werd een nationale held, zijn clubs konden de bezoekers amper slikken en het geld stroomde binnen. Hij zou 42 miljoen euro op de bank hebben staan. “Maar mijn kinderen zijn mijn grootste rijkdom”, zei hij twee jaar geleden aan de Daily

Mail. Hij was toen net vader geworden van Angelo, zijn tweede kind met derde vrouw Bella. Gisteren zei Bella: “Ik heb Peter zeven jaar gesmeekt om kinderen. Hij wilde ze niet. Hij vond zich daarvoor te oud. Vandaag ben ik blij met mijn twee levende herinnerin­gen aan mijn mooie, gekke, lieve en grappige man”.

VERENIGD KONINKRIJK Flamboyant­e nachtclubb­aas Peter Stringfell­ow (77) overleden aan longkanker

 ?? FOTO ISOPIX ?? Peter Stringfell­ow, bijgenaamd ‘King of Clubs’.
FOTO ISOPIX Peter Stringfell­ow, bijgenaamd ‘King of Clubs’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium