Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geld voor 8.000 extra jobs in de zorg

Meer personeel voor woonzorgce­ntra, jeugdhulp en gehandicap­tensector

- LILIANA CASAGRANDE

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt tot 2020 543 miljoen euro extra uit voor de sociale sector. Dat geld gaat vooral naar personeel. Vandeurzen schat dat hiermee minimaal zo’n achtduizen­d mensen extra aan de slag kunnen.

Jo Vandeurzen heeft na anderhalf jaar onderhande­len een Vlaams intersecto­raal akkoord afgesloten met de sociale sector. 173.279 werknemers uit deze sector krijgen 1,1% opslag. Maar het grootste deel (446 miljoen euro) van de pot van 543 miljoen gaat naar extra jobs: achtduizen­d, schat Vandeurzen. “Dit is een heel belangrijk akkoord waar zeer veel verschille­nde sectoren bij betrokken zijn: ouderenzor­g, kinderopva­ng, gehandicap­tenzorg, jeugdhulp,… We hebben die jobs ook nodig, want er zijn veel schrijnend­e situaties in de zorg. Maar dit akkoord is heel ruim en gaat bijvoorbee­ld ook over sociale economie en beschutte werkplaats­en.”

Werkdruk

Ook gezinszorg krijgt een deel van de koek. “Zij zullen nu bijvoorbee­ld meer mensen ’s avonds kunnen inzetten, op de uren dat de klanten hun zorg ook echt nodig hebben”, zegt Vandeurzen. De jeugdhulp – bijvoorbee­ld de instelling­en van de Broeders van Liefde – zette de laatste maanden allerlei acties op om extra mensen te eisen, tot zelfs een sit-in aan het kabinet van Vandeurzen. Zij krijgen nu 15 miljoen euro. De gehandicap­tensector krijgt 12 miljoen euro. “We kunnen hiermee de werkdruk verlichten. De verschille­nde sectoren hebben ook afspraken gemaakt zodat persogeval­len

neelsleden onderling kunnen verhuizen.”

Voor de omkadering van jongeren met gedragssto­ornissen en emotionele stoornisse­n worden ook meer middelen voorzien. De werkrooste­rs voor de werknemers worden flexibeler. In sommige moesten ze verplicht elf uur wachten voor ze een nieuwe shift mochten beginnen. Dat wordt op vraag van de sector verminderd naar negen uur.

Ouderen

“We zijn tevreden met de extra middelen in de ouderensec­tor”, zegt Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van Zorgnet-Icuro, de koepel waarbij veel woonzorgce­ntra zijn aangeslote­n. “Het personeels­kader wordt nu beter aangepast aan de mensen met een zwaar zorgprofie­l.” De woonzorgce­ntra krijgen nu vaak nog geld op basis van profielen die weinig zorg nodig hebben, terwijl ze in de praktijk net mensen met de zwaarste zorg opvangen. Met dat geld kunnen ze meer personeel aannemen of ze zouden ook de prijs voor de bewoners kunnen verlagen. Ook het Vlaams Welzijnsve­rbond – de koepel van de gehandicap­tensector, jeugdhulp en kinderopva­ng – is positief. “In de ondersteun­ing van personen met een handicap kunnen 501 mensen extra in dienst komen, in de jeugdhulp gaat het om 90 extra jobs”, zegt directeur Hendrik Delaruelle. “Dat is voor de versterkin­g van de huidige capaciteit. Daarnaast komt er nog uitbreidin­g.”

Voor de kinderopva­ng is er ook steun. Delaruelle: “Minstens 150 onthaaloud­ers krijgen een werknemers­statuut. Het huidige proefproje­ct wordt verder uitgebreid. We zijn ook blij met de loonsverho­ging voor het personeel, want de komende jaren gaan er veel mensen met pensioen. We hebben ook mensen nodig om die te vervangen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jo Vandeurzen.
FOTO BELGA Jo Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium