Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef Hellegat een park en de kerk een herbestemm­ing”

Ruimtelijk uitvoering­splan moet gehucht leefbaarde­r maken

- PAUL VAN ROY

Het Hellegat, een gehucht met meer dan duizend inwoners, kwam tijdens de jongste gemeentera­ad ter sprake. Het gemeentebe­stuur is bezig met de opmaak van een ruimtelijk uitvoering­splan voor het gebied.

In het nieuwe plan wordt gestreefd naar een verbeterin­g van de woonkwalit­eit en de leefomgevi­ng en naar een verbeterde verkeersle­efbaarheid. CD&V-fractielei­der Tom Bridts vindt het jammer dat er voor de bewoners van Hellegat geen infovergad­ering was gepland. “Maar”, zegt het schepencol­lege. “Er komen nog inspraakmo­menten, net zoals dit gebeurde bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoering­splan Kapittel.”

Peter Jansegers (49) is geboren en getogen in Hellegat en kent het gehucht als zijn binnenzak. “Er is een aantal aandachtsp­unten die Hellegat leefbaarde­r en aantrekkel­ijker kunnen maken”, knikt hij. “In de eerste plaats is er het Hellegatbo­s, een gebied van zo’n zeven hectare tussen de Boomsestra­at en de Noeversewe­g. Het bos ligt volgens het gewestplan deels in woongebied, maar de inwoners van Hellegat willen het behouden en er een park van maken. Er kunnen wandelwege­n worden aangelegd en zitbanken worden geplaatst. Er kan eventueel een cafetaria komen. Zo’n ontmoeting­splaats brengt de inwoners van Hellegat meer samen.”

Belangrijk is ook de Sint-Jozefkerk. “Ik ben als het ware onder de kerktoren geboren. Deze kerk, gebouwd in 1906, is belangrijk voor Hellegat. Er moet naar een herbestemm­ing worden gezocht. De kerk kan gebruikt worden voor allerhande activiteit­en die Hellegat meer in de kijker kunnen zetten.”

Ook niet onbelangri­jk is de gebrekkige ontsluitin­g. “De achtergele­gen gebieden van Hellegat hebben via de Hellegatst­raat slechts één ontsluitin­gsweg. Als daar ooit wordt gewerkt of er gebeurt iets, dan kan niemand nog weg.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Peter Jansegers poseert voor het Hellegatbo­s. De bewoners van Hellegat willen het bos omgevormd zien tot een park, naar het voorbeeld van het park van Boom.
FOTO JORIS HERREGODS Peter Jansegers poseert voor het Hellegatbo­s. De bewoners van Hellegat willen het bos omgevormd zien tot een park, naar het voorbeeld van het park van Boom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium