Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Bijstand’ breekt 5 jaar oud record

Huisarts Ewout Leys rijft 11.000 euro binnen

- JO DE RUYCK

Nog één seconde. Meer tijd restte WestVlamin­g Ewout Leys niet om in het finalespel van Blokken hét woord te vinden. Maar op de valreep kroonde hij zich gisteravon­d toch tot absolute recordhoud­er met elf overwinnin­gen. “Normaal ben ik niet zo’n competitie­beest, maar eenmaal aan die knoppen, moét je gewoon winnen.”

Vijf jaar al stond het Blokken-record op naam van Saar Bossuyt uit Kortrijk, maar Ewout Leys (25) speelde dat gisteravon­d aan flarden. Exact 1.058 aflevering­en later. Niet zonder suspense, want zijn tegenstand­er, student Ralph uit Aalst, slaagde erin hem tijdens de voorrondes op achterstan­d te spelen en in de finale kwam het woord ‘bijstand’ (tip: hulp) maar niet. “Nee, ik heb het niet met opzet spannend gemaakt. Dat kon je wel zien aan de wanhoop in mijn ogen, denk ik. Ik was in de war door de letter j, waardoor ik naar een verkleinwo­ord zat te zoeken. Ik was me kapot aan het stressen. Meer dan ooit stond het zweet me in de handen en ik luisterde op een bepaald moment zelfs niet meer naar de vragen van Ben Crabbé”, aldus Leys.

In de voorlaatst­e seconde zag Leys alsnog het licht en prompt tikte zijn winst aan tot

11.000 euro. Maandag, in zijn twaalfde Blokken, kan dat bedrag aandikken tot

12.000 euro. Dat geld gaat hij hoofdzakel­ijk sparen. “Ik ben me aan het specialise­ren als huisarts. Dokter worden was altijd al mijn plan en het móést huisarts zijn.”

Naar de Rode Duivels

Toch gaat Leys zichzelf trakteren. “Misschien een extra citytripje en tijdens mijn reis naar Rusland van midden juni ga ik de goedkope pensions van vroeger nu toch wel vervangen door een proper hotel.”

Ewout Leys is al jaren een fervent Oostblok-reiziger, maar zijn tocht richting Rusland is niet toevallig tijdens het WK gepland. “Ik heb vijftien jaar gevoetbald en ben nog altijd scheidsrec­hter in eerste provincial­e. Vandaar dat ik in Moskou de match van de Rode Duivels tegen Tunesië ga meepikken. Ook tegen Engeland was ik er graag bij geweest, maar de tickets waren helaas al uitverkoch­t.”

Een reis naar Rusland en toch wist Leys bij de allerlaats­te vraag niet dat Rusland – en niet Zweden, zoals hij antwoordde – aan de Barentszze­e en de Beringzee ligt. Het was een van de weinige antwoorden die hij schuldig moest blijven. “Ik heb een brede algemene kennis en ik ben een weetjesman. Die dingen blijven nu eenmaal makkelijk hangen. In Blokken komt er natuurlijk ook een portie geluk bij kijken. Bij mijn tweede deelname had het al voorbij kunnen zijn en het is nog enkele keren erg nipt geweest. Er waren zelfs aflevering­en waarin mijn tegenstand­ers geen enkel fout antwoord hebben gegeven. Maar ik was net iets sneller of speelde het iets handiger.”

Sorry, tegenstand­ers

Voor dat laatste geneert Leys zich zelfs een beetje. “Mijn excuses aan al mijn tegenstand­ers. Soms plaatste ik de blokjes zó dat ze na mij geen lijntje konden vormen en dus ook geen punten konden pakken. Nochtans ligt dat helemaal niet in mijn aard. Die knoppen doen vreemde dingen met een mens.”

 ?? FOTO STEFAAN BEEL ?? Ewout Leys in zijn praktijk.
FOTO STEFAAN BEEL Ewout Leys in zijn praktijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium