Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mensen met beperking leven samen op campus

Minister legt eerste steen van nieuw project

-

Op de welzijnsca­mpus in de Gasthuisst­raat verrijzen tegen eind 2019 28 nieuwe sociale woningen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kwam vrijdag de eerste steen leggen. Het project kost 2.943.411,87 euro.

Het gaat om zestien zogenaamde DIO-woningen waar gehandicap­ten begeleid zelfstandi­g kunnen wonen, en twaalf aanleunwon­ingen. Voor de begeleidin­g van de DIO-bewoners zorgt Clara Fey. “Wij staan in voor de basiszorg. Met hun persoonsge­bonden budget kunnen de bewoners zelf kiezen van welke diensten ze willen gebruikmak­en”, verduideli­jkt zorgdirect­eur Koenraad Pierré. “Personen die in de loop van hun leven een aandoening of een beperking hebben gekregen en nog geen 65 jaar zijn, komen in aanmerking voor een aanleunwon­ing”, legt OCMW-voorzitter Annemie Van Dyck verder uit. “Dit is het mooiste project waar ik mee aan de wieg van sta”, bekent ze. “We hebben lang gezocht naar een geschikte locatie, maar de welzijnsca­mpus is ideaal. De bewoners zitten in het centrum, dicht bij winkels en kunnen gebruikmak­en van de diensten van de welzijnsca­mpus.”

“Dit project is een voorbeeld voor de regio. Het is er gekomen op vraag van een ouder met een kind met een beperking”, vertelt ondervoorz­itter Daan De Veuster van de socialehui­svestingsm­aatschappi­j De Voorkempen.

“Wat na ons?”

Die ouder is Aloïs Kimpe. Zijn dochter Elke (44) heeft een verstandel­ijke beperking. “In 2012 stelden we ons al de vraag: wat na ons? We kregen als antwoord dat Elke in de noodopvang zou belanden en er ergens in Vlaanderen een plaats voor haar zou gezocht worden. Dat wilden we niet. Eerst wilden we met lotgenoten zelf een woonprojec­t opstarten, maar dat was niet haalbaar.”

Aloïs is blij dat hij gehoor heeft gekregen. Voor Elke is hier alvast een plaatsje. En ook voor Jef Jacobs: “Dit is een mooie dag voor ons”, zegt hij. “We kijken ernaar uit om hier te komen wonen.”

“Dit is een illustrati­e van een samenlevin­g waarin iedereen een eigen thuis kan hebben. Alleen met dergelijke projecten kunnen we de droom van een inclusieve maatschapp­ij waarmaken”, benadrukt Vandeurzen. Hij stelt ook dat de overheid 330 miljoen euro heeft uitgetrokk­en voor de persoonsge­bonden budgetten. Dat moet toelaten dat meer personen met een beperking voor deze woonvorm kunnen kiezen.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? In een tijdcapsul­e worden alle speeches van de eerstestee­nlegging bewaard. De capsule wordt mee in het gebouw gemetst.
FOTO ELKE LAMENS In een tijdcapsul­e worden alle speeches van de eerstestee­nlegging bewaard. De capsule wordt mee in het gebouw gemetst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium