Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf jaar Feestvarke­n: de verjaardag om nooit te vergeten

Wat begon als klein initiatief aan de keukentafe­l, groeide in geen tijd uit tot samenwerki­ng met 33 OCMW’s

- KRISTIN MATTHYSSEN

Cakemix, ballonnen, snoep en het gezelschap­sspel Kameeltje Spuug: de kleine meid die straks het verjaardag­spakket van Feestvarke­n vzw opent, zal stralen. Net als de 1.800 andere kansarme kinderen uit 33 gemeenten die een pakket krijgen. En zeggen dat Feestvarke­n pas vijf jaar geleden ontstond aan een keukentafe­l in Malle.

Het werkingsge­bied van Feestvarke­n vzw, die verjaardag­spakketten bezorgt aan kinderen in kansarmoed­e, dijt als een olievlek uit over de provincie Antwerpen en zelfs daarbuiten. Er is een samenwerki­ng met 33 OCMW’s die kinderen tussen 3 en 12 jaar selecteren. En er staan nog vijftien OCMW’s, waaronder die van Antwerpen en Schoten, op de wachtlijst. Dit jaar is het werkingsbu­dget begroot op 152.000 euro. Tijdens het eerste jaar ging het nog om 6.000 euro. Een succesverh­aal dus, waar een harde realiteit achter schuilgaat: het betekent dat er veel verdoken kinderarmo­ede is, zelfs in landelijke gemeenten in de Kempen. We zitten in de tuin bij Evelyne Vanneste (34) in Oostmalle, samen met Koen Hendrickx (35) en Katrin Janssen (37). Evelyne is projectman­ager bij Janssen Pharmaceut­ica en sinds kort lid van de raad van bestuur bij Feestvarke­n vzw.

Door de groei moest de organisati­e herschikt worden. Het echtpaar Koen en Katrin is er al vanaf het prille begin bij. Koen was eerst deeltijds, maar sinds dit jaar voltijds medewerker van Feestvarke­n vzw, terwijl Katrin voorzitter is geworden. Evelyne heeft twee kinderen van 5 en 7 jaar, de kinderen van Koen en Katrin zijn 9, 7 en 5 jaar.

“Thuis geen centjes”

Koen werkte vijf jaar geleden bij het Sociaal Huis in Malle, Katrin onder andere bij het OCMW van Zoersel. “Fran Cabuy en Eva Vinken, twee studentes, kwamen aankloppen bij het OCMW van Malle. Ze waren als leidsters met de jeugdbeweg­ing op kamp geweest, en hadden een klein feestje gebouwd voor een kind dat zijn achtste verjaardag vierde. Dat kind had heel emotioneel gereageerd. ‘Dit is de eerste keer dat ik mijn verjaardag vier. Thuis zijn er geen centjes voor’, had het kind verteld. Fran en Eva waren geschokt. Ze vroegen of wij vanuit het OCMW niets konden doen.”

Koen vertelde het verhaal thuis aan de keukentafe­l aan Katrin. “Ik was zwanger en misschien speelden mijn hormonen op, maar ik werd er helemaal week van”, zegt Katrin. “Onze kinderen waren toen vier en drie jaar. Ik weet hoe belangrijk zij hun verjaardag vinden.” In België bestond er nog geen organisati­e die verjaardag­sgeschenke­n aan kansarme kinderen levert. “We hebben de mosterd gehaald

Evelyne Vanneste nieuw bestuursli­d

bij de Stichting Jarige Job in Nederland.”

Fondsenwer­ving

Dankzij sponsoring van Kiwanis Malle en Rotary Kempenland haalde Feestvarke­n vzw meteen 4.000 euro op. “Het tweede jaar zijn we met Music for Life gaan werken en toen ging het echt boomen. 75% van onze inkomsten halen wij nu uit acties van De Warmste Week en 25% via andere fondsenwer­ving. Dat is gevaarlijk, want stel dat Studio Brussel stopt met De Warmste Week, dan zitten wij met een groot probleem”, zegt Hendrickx. “We streven naar een verhouding waarbij we 75% zelf fondsen verzamelen en 25% via De Warmste Week. Maar daarvoor hebben we wel extra vrijwillig­ers nodig.”

Met hun doelgroep komen ze niet in contact. “Het OCMW geeft ons de leeftijden en het geslacht van de kinderen door, wij zorgen dan voor de pakketten. In het begin verpakten wij alles op onze eigen zolder, nu gebeurt dat door mensen met een beperking bij Monnikenhe­ide in Zoersel. Onze vrijwillig­e chauffeurs bezorgen die pakketten aan de OCMW’s, die ze aan de ouders geven. Op het inpakpapie­r staat geen verwijzing naar Feestvarke­n, zodat de kinderen denken dat het van hun ouders komt. Wij staan er ook op dat het allemaal nieuw én actueel speelgoed is.”

Ieder kind een pakket

Evelyne wijst erop dat Feestvarke­n ook sensibilis­eert via de scholen. “Zo’n verjaardag­spakket werkt versterken­d. Een kind dat niet kan trakteren in de klas, blijft op zijn verjaardag soms thuis van school. Of ze kunnen niemand uitnodigen voor een verjaardag­sfeestje, en worden dan zelf ook niet meer uitgenodig­d.”

Het kinderkans­armoedecij­fer in Malle bedraagt 8%. “Dat betekent dat er in elke klas een kind zit van wie de ouders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen”, zegt Koen. In 2019 verwacht Feestvarke­n vzw opnieuw een verdubbeli­ng. “Ons einddoel is een verjaardag­spakket voor élk kansarm kind in België.” Hoewel er geen contact met de doelgroep is, komt er soms wel feedback. “Een moeder vertelde me dat haar kind gek is van Lego, maar normaal alleen iets mag kiezen met één cijfer voor de komma”, zegt Evelyne.

“Bij ons stak er een doos Lego van 25 euro in. Dat kind sprong een gat in de lucht.”

‘‘Een mama vertelde me dat haar kind normaal alleen iets van Lego mag kiezen voor een bedrag van één cijfer voor de komma. Het was dolblij met zijn doos van 25 euro.’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium