Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump de onvoorspel­bare

-

Donald Trump heeft lak aan regels. Dat bleek vorig weekend nog eens na de top van de G7-landen. De Amerikaans­e president reageerde furieus met een tweet nadat de Canadese premier Trudeau had gezegd dat de Canadezen niet met zich laten sollen. Hij noemde Trudeau een “oneerlijke slappeling” en dreigde met nog hogere importtari­even voor Canadese producten én Europese auto’s. Trump toont zich opnieuw de meest onvoorspel­bare wereldleid­er in decennia. Morgen zijn alle ogen weer op hem gericht voor de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het debacle van de G7-top maakt kristalhel­der dat de irrational­iteit van Donald Trump geen grenzen kent en dat de Europese ‘bondgenote­n’ op zichzelf aangewezen zijn.

Heeft het nog zin om diplomaten wekenlang op voorhand aan een slotverkla­ring te laten werken voor een internatio­nale topontmoet­ing waar Donald Trump aan tafel zit? De besluiten van zulke topontmoet­ingen – ook voor de Europese toppen – zijn meestal klaar voor de staatshoof­den en regeringsl­eiders aan tafel gaan. Zij moeten alleen nog wat palaveren, soms een knoopje doorhakken, hun handtekeni­ng zetten en vervolgens de pers te woord staan.

Spelregels onder vuur

Maar met de komst van Trump liggen deze diplomatie­ke spelregels onder vuur. Zaterdag leek de G7-top in Canada – ondanks het slechte gesternte – op een be- scheiden succes uit te draaien. Zeker het contact met de Canadese premier, Justin Trudeau, was wonderwel goed verlopen. Niets stond de slotverkla­ring in de weg, aldus een diplomaat.

De Amerikaans­e president kon of wilde die verklaring niet afwachten. Hij moest dringend vertrekken naar Singapore voor de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Maar voor hij op het vliegtuig sprong, liet Trump weten dat de top een ‘geweldig succes’ was geweest. Op een schaal van 1 op 10, gaf hij de onderlinge relaties een 10.

En dus gaf gastheer Trudeau enkele uren later een positieve persconfer­entie. De slotverkla­ring ging in dezelfde richting. ‘Voor de G7-landen is een handelssys­teem gebaseerd op regels cruciaal’, luidde het. Alle zeven beloofden ze te blijven vechten tegen protection­isme.

Alleen kon Trudeau het niet nalaten zich even te profileren. Hij liet uitschijne­n dat het succes ook te danken was aan de vastberade­nheid van Canada om zich niet te laten intimidere­n door Trump en zijn protection­istische retoriek. Meer was er niet nodig om de Amerikaans­e president in een Franse colère te doen schieten. Vanuit Air Force One verstuurde hij een tweet waarin hij de slotverkla­ring naar de prullenman­d verwees, Trudeau uitschold voor een ‘oneerlijke slappeling’ en dreigde met nog hogere importtari­even voor Canadese producten en Europese auto’s.

Conclusie na de top: de relaties tussen de VS en buurland Canada zitten op een historisch dieptepunt, Trump toont zich opnieuw de meest irrationel­e wereldleid­er in decennia.

Verenigd front

De vraag is of die er nog echt van wakker zal liggen. Het zal wel (weer) koelen zonder blazen.

Het was opvallend dat de rege- ringsleide­rs zelf niet reageerden. Zelfs zijn beste Europese vriend, Emmanuel Macron, verwaardig­de zich niet tot een antwoord. Voordat Trump de slotverkla­ring opblies, had de Franse president nog gezegd dat Trump ‘gebotst was op een verenigd front, een positie waarmee de Amerikanen geen ervaring hebben’. De Franse president liet verstaan dat dit de beste aanpak is om Trump op betere gedachten te brengen. Maar die benadering hield dus ongeveer een uur stand.

Poetin lacht

Het is duidelijk dat de Europese Unie niet meer op Trump moet rekenen bij belangrijk­e thema’s die de Europeanen na aan het hart liggen. Op de G7-top ging het niet alleen over handel, maar ook over klimaatver­andering, hernieuwba­re energie en vervuiling van de oceanen. Aan die vergaderin­gen nam Trump zelfs niet deel.

Eerder had hij de EU ook geschoffee­rd door te zeggen dat wat hem betreft Rusland weer mag deelnemen aan de G7-ontmoeting­en. De Russische president Vladimir Poetin werd uitgeslote­n na de annexatie van de Krim. Ook die militaire agressie vindt Trump niet langer een halszaak. Poetin kon, na de uitval van Trump, zijn pret niet op. Hij liet weten dat de G7-leiders beter wat minder zouden palaveren en dat ze allemaal welkom zijn in Moskou om echte beslissing­en te nemen.

 ?? (cel) FOTO’S Reuters ?? Is het juffrouw Merkel die schooljong­en Donald terechtwij­st? Of koning Trump die als enige zit, omringd door smekelinge­n? De G7 mag dan zijn mislukt, de foto’s waren geslaagd.Het meest gedeelde beeld (1) is dat linksboven. Het is gemaakt door Jesco Denzel,de officiële fotograaf van de Duitse regering. Het tafereel oogt als een klassiek dynamisch groepsport­ret uit de zeventiend­e-eeuwse schilderku­nst. Met Angela Merkel als de bedrogen vrouw die verhaal komt halen, dominant naar voren leunend. Haar tegenspele­r, president Trump, zit defensief met zijn armen over elkaar en zwijgt. De Japanse premier Shinzo Abe kijkt vorsend toe. Merkels woordvoerd­er zag er ongetwijfe­ld een mooie propaganda­coup in: de bondskanse­lier die namens de anderen opstaat tegen de man die afspraken, verdragen en bondgenoot­schappen aan zijn laars lapt. Dus 1-0 voor Duitsland, of Europa, of de rest van de wereld.Het wordt nog complexer als je de beelden bekijkt die de fotografen van andere regeringsl­eiders verspreidd­en. Op foto 2 luistert iedereen naar Trump, de onbetwiste koning. De foto komt van de Amerikanen. Op foto 3 focust een Canadese fotograaf op de aandachtig­e gastheer, Justin Trudeau. En op foto 4 eist een druk gesticuler­ende Macron de aandacht (en dus de macht) op. De foto komt van de Fransen.
(cel) FOTO’S Reuters Is het juffrouw Merkel die schooljong­en Donald terechtwij­st? Of koning Trump die als enige zit, omringd door smekelinge­n? De G7 mag dan zijn mislukt, de foto’s waren geslaagd.Het meest gedeelde beeld (1) is dat linksboven. Het is gemaakt door Jesco Denzel,de officiële fotograaf van de Duitse regering. Het tafereel oogt als een klassiek dynamisch groepsport­ret uit de zeventiend­e-eeuwse schilderku­nst. Met Angela Merkel als de bedrogen vrouw die verhaal komt halen, dominant naar voren leunend. Haar tegenspele­r, president Trump, zit defensief met zijn armen over elkaar en zwijgt. De Japanse premier Shinzo Abe kijkt vorsend toe. Merkels woordvoerd­er zag er ongetwijfe­ld een mooie propaganda­coup in: de bondskanse­lier die namens de anderen opstaat tegen de man die afspraken, verdragen en bondgenoot­schappen aan zijn laars lapt. Dus 1-0 voor Duitsland, of Europa, of de rest van de wereld.Het wordt nog complexer als je de beelden bekijkt die de fotografen van andere regeringsl­eiders verspreidd­en. Op foto 2 luistert iedereen naar Trump, de onbetwiste koning. De foto komt van de Amerikanen. Op foto 3 focust een Canadese fotograaf op de aandachtig­e gastheer, Justin Trudeau. En op foto 4 eist een druk gesticuler­ende Macron de aandacht (en dus de macht) op. De foto komt van de Fransen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium