Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Pralineben­de’ verstopt drugs tussen chocolade en e-sigaretten

Een Antwerpse bende heeft vermoedeli­jk sloten geld verdiend met de uitvoer van cocaïne naar Groot-Brittannië en andere Europese landen. De bendeleden verstopten de drugs tussen pralines, chocolade en e-sigaretten. De vermeende bendeleide­rs lieten zich vro

- SAM REYNTJENS

Wanneer de op dat moment 37jarige koerier Carl S. op 13 januari 2017 bij het verlaten van de Eurotunnel door de Britse douane gecontrole­erd wordt, beseft hij onmiddelli­jk dat hij er gloeiend bij is. Amper een uur eerder had S. in Calais zijn bestelwage­n, volgeladen met dozen pralines, op de trein gereden. Tussen die ogenschijn­lijk nette partij Belgische chocolade zat echter ook een fikse lading cocaïne. 117 kilogram stelden de douaniers in het Britse Folkestone vast, in GrootBritt­annië goed voor een straatwaar­de van vlot 7 miljoen euro.

Al snel werd duidelijk dat S. mogelijk een van de vele koeriers van een grote Antwerpse bende was, met aan het hoofd Bart A. (46) uit Zandhoven en Philip M. (49) uit Antwerpen. Het is een flamboyant duo, goed bekend in het uitgaansle­ven.

Kartonnen dozen

Dat koerier Carl S. geen alleenstaa­nd feit was, bleek al snel uit informatie van Europol. In de loop van 2016 waren al verschille­nde soortgelij­ke drugsvangs­ten gebeurd. Verdeeld over vijf afzonderli­jke zendingen hadden politiedie­nsten toen al 180 kilogram cocaïne onderschep­t. Telkens was er sprake van een deklading pralines en chocolade, telkens zaten de drugs in exact dezelfde dozen als de deklading. Eén enkele keer stuurde de bende ook twaalf kilogram heroïne mee onder het Kanaal.

De vangsten leidden tot een onderzoek door de Antwerpse federale gerechteli­jke politie (FGP). Dat resulteerd­e recent in de arrestatie van meerdere bendeleden. De speurders doorzochte­n ook een loods in Essen en de gebouwen van een van de transportb­edrijven die de bende gebruikte, in Wilrijk. Daar werden lege kartonnen dozen gevonden. Exact dezelfde dozen werden gebruikt bij de cocaïnesmo­kkel naar GrootBritt­annië.

Internatio­naal

De speurders verdenken de Pralineben­de er ook van zich te hebben beziggehou­den met de uitvoer van cocaïne naar Italië en Spanje. Voor sommige ritten werden volgens een bron dicht bij het onderzoek zelfs omgebouwde Mercedesse­n gebruikt, met vernuftig verborgen bergruimte­s waarin de drugs vervoerd werden. Om zeker te zijn dat er onderweg geen grote risico’s waren, deden bendeleden zelfs testritten tot in hartje Rome, bijvoorbee­ld met een lading e-sigaretten.

Ook Spanje was belangrijk voor de groep rond Bart A. en Philip M. In het zuidelijke Alicante onderhande­lden de twee leiders van de bende met buitenland­se drugscrimi­nelen. De zaken gingen blijkbaar goed want de speurders kregen er lucht van dat Bart A. in Alicante onderhande­lde over de aankoop van een extra woning. Kostprijs: 1 miljoen euro.

Behalve voor de uitvoer van cocaïne door Europa verdenkt justitie de groep rond Bart A. er ook

van een grote lading apaan (grondstof voor partydrugs) besteld hebben in China. Faillissem­enten en brandstoff­raude

Kopstukken Philip M. en Bart A. zijn niet aan hun proefstuk toe. Beiden kwamen in het verleden al met het gerecht in aanraking, onder meer voor brandstoff­raude.

M. werd in 2010 door het hof van beroep in Brussel ook veroordeel­d wegens gesjoemel met faillissem­enten. Een celstraf met uitstel en een beroepsver­bod van tien jaar waren zijn deel. M. maakt volgens onze informatie, net als zijn 80-jarige vader Albert, ook nog onderwerp uit van een witwasonde­rzoek omdat ze met een ‘verzonnen’ home invasion op vader Albert in diens woning in Reet 1,4 miljoen euro illegaal geld zouden hebben willen witwassen. Als de home invasion bewezen was, zou het mogelijk illegale geld plots legaal geworden zijn onder de vorm van een schadeverg­oeding.

De afgelopen weken werden meer dan tien verdachten en getuigen in het dossier verhoord. Vandaag beslist de raadkamer in Antwerpen of Bart A. en enkele andere verdachten verder aangehoude­n moeten blijven. Philip M. moet niet voor de raadkamer verschijne­n. Hij is dan wel hoofdverda­chte in het drugsonder­zoek, hij werd niet aangehoude­n. Vluchtgeva­ar of het risico op nieuwe feiten is namelijk behoorlijk klein; Philip M., zo bevestigt zijn advocaat John Maes, zit in strafuitvo­ering. Een optelling van veroordeli­ngen voor verschille­nde vormen van fraude houdt hem nog wel even achter de tralies.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ?? Bart A. en Philip M.
FOTO'S RR Bart A. en Philip M.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium