Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereld speelbal van Trump

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

We zouden het kunnen hebben over het WK voetbal dat deze week eindelijk van start gaat – met of zonder Kompany. Of over de N-VA die in een peiling onverwacht­s 5% verloor. En hoe Bart De Wever voor het eerst sinds 2012 een weliswaar virtueel verlies moet incasseren. Maar het kan maar over één persoon gaan deze dagen: Donald Trump, president van de Verenigde Staten, en iemand die van politiek een dagelijks schouwspel maakt zoals we dat nog niet hadden gezien: beurteling­s schokkend, hilarisch, onwaarschi­jnlijk, één enkele keer geïnspiree­rd en niet zelden schofferen­d. Nog is Europa aan het bekomen van zijn brutale passage bij de G7-top van rijke landen, waar hij te laat arriveerde, te vroeg wegging, zijn Canadese gastheer beledigde en de slotoveree­nkomst onderuit tweette, of hij domineert de krantenkop­pen mondiaal helemaal met zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un morgen.

Het voordeel van de top in Singapore is dat Trump weinig te verliezen heeft. In het beste geval belooft Kim Jong-un echt werk te zullen maken van nucleaire ontmanteli­ng en anders bolt Trump het wel weer voortijdig af in een wolk van smalende tweets.

In geen enkel geval is er een garantie van een betrouwbaa­r resultaat. Noord-Korea heeft een lange traditie van gebroken beloftes. Maar je weet het maar nooit. China en Zuid-Korea oefenen van twee kanten druk uit op het land dat tussen hen in geklemd ligt, economisch heerst Kim Jong-un over een kerkhof en de recente toenaderin­g tussen Noord- en Zuid-Korea ging verder dan iemand voor mogelijk had gehouden. Ook de Aziaat met het excentriek­e kapsel heeft meer te winnen dan te verliezen aan deze onderhande­lingstafel.

Het is niet ondenkbaar dat Trump, die als diplomaat liever los vanuit de heup schiet dan geduldig onderhande­lt, een uitzonderl­ijke trofee mee naar huis neemt.

Bij zijn Europese bondgenote­n – wat heet – zal het knarsetand­en niet verstommen. Het handelscon­flict escaleert. Trump dreigt er opnieuw mee om ook voor Europese auto’s importheff­ingen door te voeren. Eerste slachtoffe­r wordt dan Duitsland, dat voor 23 miljard euro per jaar Mercedesse­n, BMW’s en andere Audi’s verscheept over de Atlantisch­e Oceaan. Maar Belgische leverancie­rs van onderdelen hebben hierin een aandeel van 1,1 miljard euro. En rechtstree­ks voeren ‘Belgische’ bedrijven als Volvo en Van Hool voor 700 miljoen euro uit naar de VS. Dat is andere koek dan nijdige tweets en diplomatie­ke stunts. We zijn nog niet klaar met dit heerschap.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium