Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iederéén mag mee op kamp

Project laat nieuwkomer­s kennismake­n met Chiro Muizen

-

Chiro Muizen neemt deze zomer minstens vier nieuwkomer­s mee op kamp. Het gaat om jongeren die nog niet zo lang in ons land zijn. Zo kunnen zij nieuwe vrienden maken en tegelijk leren de andere leden van de jeugdbeweg­ing omgaan met diversitei­t.

Het initiatief van de Chiroafdel­ing uit de Mechelse deelgemeen­te kadert in het project ‘Iedereen mee op kamp’ van Chiro Nationaal. “Eigenlijk is onze Chiro nog te ‘wit’, we moeten daar eerlijk in zijn”, stelt hoofdleide­r Arne Princen van Chiro Muizen, “We zijn niet echt een afspiegeli­ng van de maatschapp­ij, maar met dit project hopen we daar veranderin­g in te brengen. We vinden het belangrijk dat kinderen ook in de jeugdbeweg­ing leren omgaan met diversitei­t.”

Samen met iemand van de Mechelse jeugddiens­t trok hoofdleide­r Arne naar de onthaalkla­ssen voor anderstali­ge nieuwkomer­s in twee Mechelse scholen. “Ik gaf er een korte presentati­e over onze werking en de jongeren kregen informatie mee. Daarnaast kregen we ook respons van Juneco, het Mechels centrum waar niet begeleide minderjari­ge nieuwkomer­s worden opgevangen. Dat was eind mei. Vandaag was het voor enkele nieuwkomer­s een eerste kennismaki­ng met onze Chiro”, legt Princen uit. “Voorlopig zijn er vier kinderen die al lieten weten dat ze deze zomer mee op kamp gaan. We hopen dat er nog enkelen bij komen.”

Financiële hulp

Omdat een aantal van de jongeren niet over de financiële middelen beschikt om mee op kamp te gaan, wordt er waar nodig bijgespron­gen. “De Mechelse jeugddiens­t kijkt wat het kan doen en binnen onze werking kunnen we indien nodig ook een deel van de kosten op ons nemen. Bovendien hebben we besloten om tijdens de inschrijvi­ngsavond een bar te openen. De opbrengst van de drankenver­koop gaat ook naar onze nieuwkomer­s.”

De leiding is ervan overtuigd dat de integratie van de nieuwkomer­s vlot zal verlopen. Qua culturele verschille­n en eetgewoont­en zal het wel meevallen, meent Prin- cen. “We voorzien nu al vegetarisc­he maaltijden. De taal zal ook geen probleem zijn, aangezien drie van de vier jongeren al goed Nederlands praten. We hebben vooraf een gesprek gehad met onze leden en die stonden allemaal open voor dit project.”

Mesba (15) uit Afghanista­n is anderhalf jaar in ons land en maakte gisteren kennis met de Chiro. “Het was een leuke dag en het zijn lieve mensen. Ik kijk uit naar het kamp en ook daarna ga ik waarschijn­lijk blijven komen.”

Helen (14) uit Eritrea is nog maar vijf maanden in België. “De taal begrijp ik nog niet goed, maar het was wel tof. Ik ga hier zeker nieuwe vrienden maken.”

Gloire (14) is afkomstig uit Congo. Hij woont met zijn ouders in Londerzeel en volgt les in Mechelen. “Ik kwam vorige week al eens kennismake­n. Ik vind het hier heel leuk.”

Zijn vriend Chitou (14) uit Benin woont sinds negen maanden in ons land. “Ik heb voetbal en baseball gespeeld vandaag en we hebben een kennismaki­ngsspel gedaan. Ik denk dat ik hier vrienden kan maken. Ik ga zeker mee op kamp. Of ik daarna nog blijf komen, is even afwachten.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Hoofdleide­r Arne Princen met nieuwkomer­s Helen, Mesba, Gloire en Chitou.
FOTO GIL PLAQUET Hoofdleide­r Arne Princen met nieuwkomer­s Helen, Mesba, Gloire en Chitou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium