Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel afgestudee­rden zijn hun diploma niet waard”

VUB-professor Jonathan Holslag deelt voor sabbatjaar nog kaakslag uit aan studenten

- TOMMY HUYGHEBAER­T

VUB-professor Johan Holslag haalt net voor zijn sabbatjaar zeer hard uit naar het onderwijs in ons land. Volgens hem studeren te veel studenten met te weinig talent af aan de universite­iten. “Laat kwaliteit opnieuw primeren. Wat is een diploma nog waard als je iedereen laat afstuderen?”

“Ik stel vast dat een flink stuk van de studenten heel beperkte vaardighed­en heeft op het gebied van schrijven, begrijpend lezen en omgaan met tijdsdruk. Wanneer ze op de universite­it binnenkome­n, als het gevolg van het dalende niveau in onze middelbare scholen. Maar zelfs ook op het moment dat ze met een diploma de universite­it verlaten. Omdat ook wij niet beschikken over de tijd en de middelen om zwakkere studenten beter te maken”, zegt Jonathan Holslag, professor Internatio­nale Politiek van de VUB.

Voor het middelbaar onderwijs pleit professor Rik Torfs, die Holslag op dat vlak bijtreedt, om het beroep van leraar opnieuw op te waarderen.

Pleidooi voor maatwerk

Voor het hoger onderwijs pleit Holslag zelf voor maatwerk per student. “Willen we in de toekomst blijvend studenten laten instromen uit alle onderwijsn­iveaus, dan moeten we de tijd kunnen nemen om hun achterstan­d weg te werken. Tegelijk moeten we de topstudent­en blijven uitdagen.”

Voor die beide doelen hebben universite­iten wel nood aan meer geld. “De financiële middelen zijn niet meegegroei­d met het aantal studenten.” Holslag vindt dat de verdeelsle­utel van de financiële middelen voor onderwijsi­nstelling trouwens niet langer mag afhangen van het aantal studenten en het aantal studiepunt­en. “Want universite­iten hebben er nu economisch baat bij dat hun studenten afstuderen. Daarom kun je universite­iten beter financiere­n op basis van de kwaliteit die ze afleveren. Holslag hoopt dat het onderwijs beter georganise­erd wordt en dat er grondigere selecties in het eerste en het tweede jaar komen. Zodat enkel studenten met talent en competenti­es overblijve­n. “Want het is zo moeilijk te aanvaarden dat studenten na vier jaar niet aantonen dat ze het diploma waard zijn. En geloof me, dat zijn er echt veel.”

Jonathan Holslag

Prof. Internatio­nale politiek

‘‘Ik stel vast dat een flink stuk van de studenten heel beperkte vaardighed­en heeft op het gebied van schrijven, begrijpend lezen en omgaan met tijdsdruk.’’

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? We moeten voor kwaliteit en niet voor kwantiteit gaan aan onze universite­iten aldus professor Holslag in een opmerkelij­k pleidooi.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE We moeten voor kwaliteit en niet voor kwantiteit gaan aan onze universite­iten aldus professor Holslag in een opmerkelij­k pleidooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium