Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moord op Susanna zet heel land onder druk

- CORRY HANCKÉ

De Duitse minister van Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer, komt morgen met een nieuw beleid voor vluchtelin­gen. De moord op een Duits meisje door een afgewezen Irakese asielzoeke­r blijft in Duitsland de gemoederen beroeren. De dader werd dit weekend opgepakt. De regering stelt haar morgen haar nieuwe vluchtelin­genbeleid voor. Een must nu de regeringsp­artijen de hete adem in de nek voelen van de rechts-radicale AFD.

De Duitse minister voor Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer (CSU), zal zaterdag een zucht van verlichtin­g hebben geslaakt toen bekend werd dat Ali Bashar op een vliegtuig richting Frankfurt zat.

Bashar, een Iraakse Koerd (20), werd gezocht voor moord op een veertienja­rig Duits meisje. Het lichaam van Susanna Feldman, die ook verkracht was, werd vorige woensdag ontdekt langs een spoorweg in Wiesbaden. Ze was sinds 22 mei vermist. Bashar was na de moord spoorslags met zijn familie naar Noord-Irak gevlucht. Daar heeft de Koerdische politie hem vrijdag, op vraag van de Duitse autoriteit­en, gearrestee­rd. Hij was samen met Susanna op stap geweest en had samen met haar alcohol gedronken en drugs gebruikt.

Nadat ze ruzie hadden gekregen, zou hij haar vermoord hebben.

Afgewezen vluchtelin­g

Bashar wist al sinds december 2016 dat hij geen recht had op het vluchtelin­genstatuut, maar hij was tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, twee jaar geleden, beloofde de toenmalige minister van Binnenland­se Zaken, Thomas de Maizière (CDU), dat criminele asielzoeke­rs sneller het land zouden worden uitgezet. Maar dat plan is niet echt gelukt, omdat zoveel uitgeproce­deerden in beroep gaan. Seehofer zelf vindt ook dat zijn land in 2015 de verkeerde beslissing heeft genomen, toen Angela Merkel zei dat de vluchtelin­gen welkom waren in Duitsland. Als gevolg van die beslissing voelt zijn conservati­eve partij CSU – de zusterpart­ij van Merkels CDU – het succes van de rechtspopu­listische AfD. Seehofer komt morgen met een groot plan dat het Duitse vluchtelin­genbeleid hertekent.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Seehofer komt morgen met een nieuw plan voor het Duitse vluchtelin­genbeleid.
FOTO EPA-EFE Seehofer komt morgen met een nieuw plan voor het Duitse vluchtelin­genbeleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium