Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Doe mij maar een hotel”

Leen Demaré is klaar voor nieuw seizoen ‘Met Vier in Bed’

- Komen JO DE RUYCK

Een bekend gezicht zijn, het hoeft niet voor Leen Demaré (56). En dus werkt de Joe-radioprese­ntatrice al ruim acht jaar met veel plezier achter de schermen van

Met Vier in Bed. Het B&B-programma van VTM begint vanavond aan zijn negende seizoen met Demaré als commentaar­stem. “Het combineert alles wat het ideale zomerprogr­amma moet hebben.”

Geen vakantie deze zomer voor Leen Demaré. Dat heeft, ironisch genoeg, alles te maken met hét vakantiepr­ogramma bij uitstek voor veel Vlaamse tv-kijkers: Met

Vier in Bed. “Al in april ben ik begonnen met het commentaar in te spreken bij de opgenomen aflevering­en en daar ga ik mee door tot in augustus”, vertelt Demaré. “Doorgaans heb ik twee opnamesess­ies van telkens een uur per week. In een uurtje spreek ik ongeveer twee uitzending­en in. Dat gaat vrij snel, niet alleen omdat alle teksten vooraf zijn uitgeschre­ven door een eindredact­rice van het programma, maar ook omdat ik er al een pak ervaring mee heb.”

Voor Demaré is Met Vier in Bed dus puur studiowerk. “Ik ga niet mee op reportage. Met mijn radiowerk voor Joe zou ik daar ook de tijd niet voor hebben. Opnames voor Met Vier in Bed blik je niet zomaar even tussendoor in. Voor je job naar Frankrijk of Spanje klinkt heel mooi, maar het is hard werken. Nee, ik hou het met plezier op het verlenen van mijn stem. Ik neem wel alle uitzending­en op om ze achteraf nog eens te bekijken.”

Demaré is daarmee een van de ongeveer 600.000 Vlamingen die gemiddeld

Met Vier in Bed volgen. “Dat is veel voor een zomerprogr­amma, maar ik begrijp het succes. Het onderwerp, B&B-houders die elkaars etablissem­ent bezoeken en keuren, brengt je meteen in vakantiest­emming. Het is een luchtig programma, maar niet dom. Je steekt er nog iets van op en er zit een wedstrijde­lement in, waardoor je telkens weer blijft kijken. Kortom, de perfecte zomermatch.”

Weinig bedjes

Zelf heeft Leen Demaré niet zoveel ervaring met B&B’s. “Nog maar één keer ben ik naar een zaak geweest die in het programma aan bod kwam, Villa Bayard in de Oostkanton­s. En dan nog omdat een vriend me meevroeg. Over het algemeen ben ik niet zo’n B&B-mens. Ik hou nogal van hotels. Dat anonieme en onpersoonl­ijke spreekt me ergens aan. Zeker, ik heb al in enkele leuke B&B’s gelogeerd, maar de laatste keer in Italië viel het lelijk tegen. Kil en afstandeli­jk, daarvoor ga je niet naar een B&B. ”

Via Met Vier in Bed heeft Demaré in acht jaar tijd niet alleen de kwaliteit van de B&B’s zien stijgen, maar ook die van het programma zelf. “Het is beslist geëvolueer­d. In het begin was het meer

Eten-stijl. De uitbaters waren extremere karakters en ze werden sterker tegen elkaar uitgespeel­d. Dat sensatione­le heeft plaatsgema­akt voor een gemoedelij­kere sfeer.”

Daar draagt Demaré ook haar steentje toe bij via haar herkenbare stem. “Er was een tijd dat ik weleens op tv kwam, maar ik mis dat niet. Geef mij maar de anonimitei­t. Hoewel, pas nog kwam ik bij mijn kapper en ik werd gelijk door een mevrouw aangesprok­en over Met Vier in Bed. Ik herkende u meteen aan uw stem,

zei ze.”

De stem waarmee ze ook op Joe presenteer­t, haar hoofdbezig­heid. “Radio blijf ik doen, hoewel ik net een heel andere diploma heb behaald. Ik heb een opleiding tot familiaal bemiddelaa­r gevolgd. Ik moet alleen nog mijn erkenning aanvragen en dan kan ik bemiddelen in bijvoorbee­ld echtscheid­ingen, problemen tussen broers en zussen, kinderen en hun ouders. Ik heb destijds Rechten gestudeerd en vond het boeiend dit er bij te nemen. Maar of ik ook effectief bemiddelin­g ga doen, weet ik nog niet.”

Waar Demaré wel zeker van is, is dat ze nooit zelf een B&B wil uitbaten. “Kijk naar Met Vier in Bed en dan weet je hoe ontzettend hard werken het is. Bovendien: my home is my kingdom. Onbekende mensen in mijn huis, liever niet.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Demaré is een van de 600.000 Vlamingen die het programma volgen. “Maar zelf ben ik niet zo’n B&B-mens.”
FOTO GUY PUTTEMANS Demaré is een van de 600.000 Vlamingen die het programma volgen. “Maar zelf ben ik niet zo’n B&B-mens.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium