Gazet van Antwerpen Stad en Rand

270 klachten tegen isolatiefi­rma

Klanten zouden honderden euro premie mislopen Minister Tommelein wil erkenning van Herentals bedrijf intrekken

- BRITT PEETERS

Na een hele resem klachten adviseert de Vlaamse Ombudsdien­st om niet samen te werken met het isolatiebe­drijf Vlaanderen Isoleert bvba, omdat klanten er bedrogen uit zouden komen. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil zelfs de erkenning van het Herentals bedrijf laten intrekken. De zaakvoerde­r ontkent dat er problemen zijn met beloofde premies. “Wij garanderen kwaliteit.”

Het advies van de Vlaamse Ombudsdien­st is glashelder: wie in de toekomst van plan is zijn woning te isoleren, kan maar beter niet in zee gaan met Vlaanderen Isoleert bvba. Het commerciël­e isolatiebe­drijf is actief sinds 2016 en heeft vestiginge­n in Antwerpen en Grimbergen. De maatschapp­elijke zetel is gevestigd in Herentals.

Ondanks het feit dat de firma marktleide­r is, kwam ze afgelopen weekend onder vuur te staan. De Vlaamse Ombudsman kreeg al 270 klachten binnen en trok daarom aan de publieke alarmbel.

Iedereen die beslist om zijn huis te isoleren, krijgt daarvoor een energiepre­mie, na het ontvangen van de ‘verklaring van overeenkom­stigheid’. Dat is een document van de keuringsin­stantie waarmee de klant de premie kan aanvragen bij Eandis of Infrax. En daar wringt het schoentje bij Vlaanderen Isoleert bvba: heel wat klanten zouden dat document niet te zien krijgen. Gevolg: de ‘gedupeerde’ zal geen premie van de Vlaamse overheid ontvangen. Zo’n premie kan al snel om enkele honderden euro gaan.

Uit dossiers van de ombudsman blijkt dat het document vaak niet uitgereikt werd omdat de door Vlaanderen Isoleert bvba uitgevoerd­e werken helemaal niet voldeden aan de norm. De firma zou de werken foutief uitvoeren of materialen gebruiken die van slechte kwaliteit zijn.

Geen vergoeding

Carla uit Mechelen kan erover meespreken. Een jaar geleden besloot ze haar huis te isoleren en werkte daarom samen met de marktleide­r. “Voor de spouwmuuri­solatie hadden de werkmannen een gat geboord in een muur die helemaal geen spouwmuur was”, vertelt ze. “Ze zaten er volledig door. Het is onmogelijk dat ze dat niet gemerkt hebben. Toch zijn ze zonder enige uitleg vertrokken. Van een vergoeding was al helemaal geen sprake.”

Een half jaar lang drong Carla aan, op allerlei mogelijke manieren. “Ik heb ze verscheide­ne malen gebeld, gemaild en ook aangeteken­de brieven gestuurd. Maar het bleef doodstil.”

Uiteindeli­jk schakelde Carla hulp in via haar verzekerin­gsmakelaar. Dankzij die tussenkoms­t besloot Vlaanderen Isoleert Carla plots toch te vergoeden. “Achteraf kreeg ik te horen dat ze mijn brieven wel beantwoord­den, maar dat ze steeds op een fout adres terechtkwa­men. Ook dat kon onmogelijk kloppen, want ik had al tientallen keren mijn adres doorgegeve­n.”

Ook Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein wil stappen ondernemen tegen de isolatiefi­rma. Hij onderzoekt in samenspraa­k met het Vlaams Energieage­ntschap of de erkenning van het bedrijf ingetrokke­n kan worden. Dat bevestigde zijn woordvoerd­er afgelopen weekend aan VTM Nieuws.

“Geen zorgen maken”

Zaakvoerde­r van Vlaanderen Isoleert bvba, de Nederlande­r Raoul Kiksen, ontkent de beschuldig­ingen van de Vlaamse Ombudsdien­st. “Alle klanten die met ons een contract voor isolatie sluiten in het kader van isolatiepr­emies, zullen het bedrag van de premie ontvangen. Daar stelt Vlaanderen Isoleert bvba zich 100% garant voor”, klinkt het.

“Het klopt dat er een discussie gaande is met Eandis over de terugbetaa­lbaarheid van een bepaald product, namelijk vloerisola­tie. Indien de uitkomst van die discussie er toe zou leiden dat er geen premie wordt uitbetaald aan de klant, zullen wij het bedrag van die premie op ons nemen.”

Kiksen benadrukt dat zijn klanten zich dus geen zorgen hoeven te maken. Wel geeft hij toe dat er in het verleden opmerkinge­n kwamen als het ging over de kwaliteit van hun werk en hun producten. “Maar de suggestie dat wij ‘hardhorig’ zijn, zoals de ombudsman beweert, is een foute voorstelli­ng. Wij stellen alles in het werk om al onze isolatiewe­rken conform de norm en kwalitatie­f uit te voeren. Als marktleide­r is een reputatie als correcte ondernemin­g voor ons te belangrijk.”

Carla

Ontevreden klant

“Na een fout tijdens de werken zijn ze vertrokken. Van een vergoeding was geen sprake.”

 ?? FOTO'S MPH, GEORGE GIELEN ?? Op de kleine foto: de gevel van de hoofdzetel van Vlaanderen Isoleert bvba. Het bedrijf lijkt verlaten.
FOTO'S MPH, GEORGE GIELEN Op de kleine foto: de gevel van de hoofdzetel van Vlaanderen Isoleert bvba. Het bedrijf lijkt verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium