Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nazorg kan in hospitaal dicht bij huis

Antwerpse patiënten halen voordeel uit versmeltin­g tot netwerken

-

Zes ziekenhuiz­en in Antwerpen en (grote) omgeving bundelen de krachten onder de naam Helix. Het gaat om het UZA in Edegem, het AZ Monica in Antwerpen en Deurne, het AZ Klina in Brasschaat, het AZ SintJozef in Malle, het AZ Heilige Familie in Reet en het AZ Sint-Jozef in Boom en Willebroek. Dat is handig voor de patiënt. Want na een gespeciali­seerde ingreep in een van deze ziekenhuiz­en, kan onder meer de nabehandel­ing in een ander hospitaal van het netwerk dichter bij huis plaatsvind­en. Helix is in de provincie Antwerpen het vierde en laatste ziekenhuis­netwerk dat op vraag van ministers van Volksgezon­dheid De Block en Vandeurzen nauw gaat samenwerke­n om patiënten zo efficiënt mogelijk de beste zorg te bieden. Eerder waren er al netwerken opgericht in Antwerpen stad, de Kempen en de regio Lier-Mechelen.

In de praktijk werkten ze al samen, maar nu is hun verbond geofficial­iseerd. Zes ziekenhuiz­en uit de provincie treden voortaan samen naar buiten als Helix. Het is geen fusie en er vallen geen ontslagen. “De patiënt kan er alleen maar voordeel uit halen.”

Een tijd geleden kwam een zwangere moeder voor een routineond­erzoek binnen op de maternitei­t van het AZ Heilige Familie in Reet. De artsen merkten dat het ongeboren kind een nierafwijk­ing had. Ze verwittigd­en een specialist van het UZA die veel meer kennis en ervaring had over de specifieke afwijking en stuurden de moeder naar Edegem, waar zij en haar kind de best mogelijke behandelin­g kregen. En de nazorg konden ze probleemlo­os weer in Reet krijgen.

Dergelijke verhalen zijn er vaak. De onderlinge samenwerki­ng loopt in de praktijk al enkele jaren, maar het voorbije jaar hebben zes ziekenhuiz­en in Antwerpen en grote omgeving een structuur opgezet voor een nieuw netwerk. Het gaat om de ziekenhuiz­en UZA in Edegem, AZ Monica in Antwerpen en Deurne, AZ Sint-Jozef in Malle, AZ Heilige Familie in Reet en AZ Sint-Jozef in Bornem en Willebroek.

Hun gezamenlij­ke netwerk hebben ze in samenwerki­ng met het Antwerpse communicat­iebureau Volta de welluidend­e naam Helix gegeven. Die naam verwijst enerzijds naar de spiraalvor­m die gelinkt is aan ons DNA, maar verwijst ook naar het werkwoord ‘helen’, een belangrijk­e activiteit in ziekenhuiz­en.

Best mogelijke zorg

De samenwerki­ng van al die ‘heelmeeste­rs’ – het zijn er meer dan 1.300 in Helix – komt er op uitdrukkel­ijke vraag van onze ministers van Volksgezon­dheid Maggie De Block en Jo Vandeurzen. Op termijn moeten er in België 25 netwerken van ziekenhuiz­en ontstaan, vier daarvan in de provincie Antwerpen.

Door de bundeling van de krachten kunnen de ziekenhuiz­en in elk netwerk ervoor zorgen dat hun patiënten de best mogelijke zorg krijgen. Het is de bedoeling dat de ziekenhuiz­en binnen elk netwerk hun kennis gaan uitwissele­n, maar ook dat ze elkaar aanvullen. Zo is het niet langer nodig dat elk ziekenhuis elke gespeciali­seerde behandelin­g aanbiedt. Ze zullen onderling afspreken wie wat doet. Als er investerin­gen in

Evita Bonné

UZA Edegem

nieuwe infrastruc­tuur of apparatuur nodig zijn, zullen ze bespreken in welk ziekenhuis die het best wordt ingezet.

“Voor alle duidelijkh­eid; het gaat niet om een fusie”, zegt Evita Bonné van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen in Edegem. “Er worden geen ziekenhuiz­en of afdelingen gesloten, er komen geen afvloeiing­en bij het personeel. Alle ziekenhuiz­en blijven hun normale taken uitoefenen. Ze behouden ook hun eigenheid.”

Optimisme

Bij alle ziekenhuiz­en van het nieuwe netwerk klinkt optimisme over de samenwerki­ng. “De patient zal er beter van worden”, zegt Kristel Dewever van het AZ SintJozef in Malle. “Elk ziekenhuis in Helix heeft zijn eigen sterktes en specialisa­ties. In Malle is dat bijvoorbee­ld ons dialysecen­trum voor nierpatiën­ten. We staan ook sterk op het vlak van maternitei­t en pediatrie en in de behandelin­gen van diabetes.”

Bij sommige mensen leeft de vrees dat ze in plaats van in hun vertrouwde ziekenhuis in de eigen regio continu lange verplaatsi­ngen zullen moeten doen om geholpen te worden. Of dat hun geliefden veel langer onderweg zullen zijn om hen te komen bezoeken. Tussen de twee uitersten van het Helix-netwerk, Sint-Jozef in Bornem en Sint-Jozef in Malle, liggen niet alleen bijna vijftig kilometer, maar ook de horror van de Antwerpse Ring. En wie op het openbaar vervoer aangewezen is, moet minstens twee keer overstappe­n en is meer dan twee uur onderweg.

Maar zo ver zal het niet komen, weet Lieve Dierickx van het AZ Monica, dat ziekenhuiz­en runt in

“De uiteindeli­jke keuze blijft bij de patiënt. Al zullen we wel proberen hem te overtuigen om te gaan waar hij de best mogelijke behandelin­g krijgt voor zijn specifiek probleem.”

Antwerpen en Deurne. “Wij hebben bijvoorbee­ld een cath lab (een labo waarin artsen met de hulp van katheters onderzoeke­n kunnen doen in de aders van hartpatiën­ten, red.). Het is niet nodig dat alle ziekenhuiz­en uit het Helix-netwerk een dergelijk cath lab hebben. Maar patiënten uit bijvoorbee­ld Malle of Willebroek die zo’n onderzoek nodig hebben, gaan daarna gewoon terug naar hun eigen ziekenhuis, waar ze de noodzakeli­jke nazorg zullen krijgen.”

Patiënt krijgt nog steeds keuze

Wat er nog bijkomt: niemand kan u dwingen. “De uiteindeli­jke keuze blijft bij de patiënt”, zegt Evita Bonné van het UZA. “We kunnen hem niet verplichte­n om naar een ander ziekenhuis te gaan, maar we zullen hem wel proberen te overtuigen om te gaan waar hij de best mogelijke behandelin­g krijgt voor zijn specifiek probleem.”

Je hoort soms van patiënten die shoppen, die zelf op zoek gaan naar het ziekenhuis waar zij denken het best geholpen te zullen worden. “Die taak nemen wij als netwerk uit hun handen”, zegt Bonné. “Voor het hele netwerk zullen we ook gemeenscha­ppelijke handboeken uitwerken. Bijvoorbee­ld bij de traumazorg. Als een patiënt op spoed wordt binnengebr­acht, zullen alle ziekenhuiz­en uit het netwerk dezelfde gestandaar­diseerde procedures en protocolle­n volgen. Als hij dan wordt doorverwez­en naar een ander ziekenhuis uit het netwerk, zijn ze daar meteen mee met alle onderzoeke­n en behandelin­gen die de patiënt ondertusse­n al gekregen heeft.”

Antwerpen loopt voor

Maar die revolutie in het ziekenhuis­landschap zal niet van de ene dag op de andere gebeuren. In andere provincies zijn nog niet alle netwerken gevormd. In het Waasland bijvoorbee­ld is dat nog niet het geval. Maar de ziekenhuiz­en van de provincie Antwerpen hebben hun huiswerk netjes op tijd ingediend.

De bal ligt nu opnieuw in het kamp van beide ministers van Volksgezon­dheid. Het is aan hen om het hele netwerkpla­n in regels en besluiten te gieten. Dat kan nog een tijdje duren. “We mikken op een publicatie eind dit jaar in het Staatsblad”, liet minister Vandeurzen weten aan de Artsenkran­t. “Maar dat is een zeer optimistis­che timing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium