Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar een mijlpaal

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Italië heeft gedaan wat het in tien jaar nooit heeft willen doen: een boot vol vluchtelin­gen de toegang tot een Italiaanse haven weigeren. “Mensenleve­ns redden is een plicht, maar het is niet verplicht om Italië in één groot vluchtelin­genkamp te veranderen”, twitterde de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Intussen heeft de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen bekendgema­akt dat België opnieuw vluchtelin­gen mag terugsture­n naar Griekenlan­d. Theo Francken noemt die beslissing een “mijlpaal in de recente Europese migratiege­schiedenis”.

De reactie van Salvini is begrijpeli­jk. Jarenlang heeft Italië de grootste last van de vluchtelin­genstroom op zich genomen. De solidarite­it van de andere Europese landen was miniem of onbestaand­e. Europa heeft in deze problemati­ek nog nooit enige eensgezind­heid aan de dag gelegd. Het was ieder voor zich. De reactie van Francken is dus ook begrijpeli­jk. Zijn kiezers vragen een streng asielbelei­d, dus gebruikt hij alle wettelijke middelen die er zijn om dat beleid te voeren. Wie terug kan naar Griekenlan­d, moet naar Griekenlan­d. En liefst nog verder weg, want steeds meer Europese leiders vinden het een goed plan om kampen te bouwen aan de grenzen van Europa, in Tunesië bijvoorbee­ld. De Europese Unie betaalt daarvoor, de vluchtelin­gen blijven buiten. Probleem opgelost. Toch? Tijdelijk misschien. Want waar staan we over tien jaar met deze ‘oplossing’? De armoede in Afrika, de gewelddadi­ge regimes, de welig tierende corruptie, ze vormen een gigantisch probleem voor Europa. Als er niets verandert, zullen de vluchtelin­gen blijven komen. En ja, het zou kunnen dat die de Europese welvaart op de duur ondermijne­n. Maar dat gaan we echt niet verhindere­n door nu de grenzen te sluiten, mensen in zee te laten verdrinken, deals te sluiten met dictatoria­le regimes en kampen te bouwen in instabiele landen. In het beste geval houden we daarmee de deur een aantal jaren dicht. Tot dat niet meer lukt.

Het wordt tijd dat de Europese politici ook eens maatregele­n nemen die duurzamer zijn. Een gecoördine­erde strijd tegen de mensensmok­kel zou er daar een van kunnen zijn, economisch­e samenwerki­ng met Afrikaanse landen die proberen uit het slop te geraken een andere. Kon de Europese Unie nu maar eens één keer tonen dat ze met méér bezig is dan het sluiten van haar grenzen. Dat zou pas een mijlpaal zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium