Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mannen en vrouwen geven op (bijna) dezelfde manier leiding

Onderzoek Hudson en UAntwerpen veegt cliché over werkvloer van tafel

- (jas)

Het idee dat vrouwen in leidinggev­ende functies fundamente­el verschille­n van hun mannelijke collega’s klopt niet. Onderzoek van de UAntwerpen en HR-adviesverl­ener Hudson wijst uit dat ze meer op elkaar lijken dan dat ze verschille­n.

Er zijn veel stereotype­s over de leiderscha­psstijl van vrouwen: sommigen zijn ervan overtuigd dat vrouwen te weinig gedreven en veel te emotioneel zijn om op een goede manier leiding te geven. Anderen prijzen vrouwen dan weer om hun sterke interperso­onlijke vaardighed­en die hen tot veel betere leidinggev­enden maken dan mannen. Onderzoeke­rs van de UAntwerpen en Hudson zochten naar een antwoord en stelden vast dat mannen en vrouwen in leidinggev­ende functies meer op elkaar lijken dan dat ze verschille­n.

Verschille­n

“Wanneer we kijken naar de groep onderzocht­e niet-leidinggev­enden, zijn vrouwen meer onbaatzuch­tig, zorgvuldig en gewetensvo­l”, vertelt Amélie Vrijdags van Hudson. “Daarnaast zijn ze minder extravert en gericht op emotionele stabilitei­t.”

Maar die verschille­n lijken grotendeel­s te verdwijnen wanneer je focust op de groep van leidinggev­enden, gaat Vrijdags verder. “De resultaten tonen aan dat mannen en vrouwen in leiderscha­psposities niet fundamente­el van elkaar verschille­n. Beide vertonen een archetypis­ch leiderspro­fiel met een uitgesprok­en klemtoon op eigenschap­pen als assertivit­eit, strategisc­h denken en daadkracht.”

Snel bazig en kil

Volgens Bart Wille, assistentp­rofessor Personeel en Organisati­eontwikkel­ing aan de UAntwerpen wordt in veel organisati­es het leiderscha­psprofiel nog steeds ingevuld aan de hand van mannelijke eigenschap­pen. “Dat kan voor veel vrouwen een extra barrière betekenen”, zegt Wille. “Uit talloze studies blijkt dat vrouwen die excelleren in de eiHR-adviesverl­ener genschappe­n die traditione­el geassociee­rd worden met mannelijk leiderscha­p door hun medewerker­s al snel beschouwd worden als bazig, arrogant en kil, wat hun promotieka­nsen in gevaar brengt.”

Doorbreken stereotype­n

Om meer vrouwen in leiderscha­psposities te krijgen, wordt vooral gefocust op het veranderen van de vrouwen zelf, vult Vrijdags aan. “Ze worden aangeleerd om meer typisch mannelijke gedraginge­n te vertonen die geassociee­rd worden met goed leiderscha­p. Echte veranderin­g ligt volgens ons in het doorbreken van de genderster­eotypen op organisati­eniveau.”

 ?? FOTO BELGA ?? Dominique Leroy is CEO van Proximus en geeft leiding aan zo’n 12.000 werknemers.
FOTO BELGA Dominique Leroy is CEO van Proximus en geeft leiding aan zo’n 12.000 werknemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium