Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan doen ze het wel zelf

- ARNOUT GYSSELS

Burgers moeten inspraak hebben in het beleid en daarvoor vertrouwen activisten de politici niet. Dus schieten in Antwerpen en in Gent onafhankel­ijk van elkaar burgerlijs­ten uit de grond. Maar ook in de burgerpart­icipatie steken politieke kwalen de kop op.

De macht moet weg bij burgemeest­er en schepenen. Burgerpart­icipatie is het codewoord. Daar wil de Burgerlijs­t de Antwerpse kiezer tot verleiden. Inspiratie halen de initiatief­nemers in het Britse Frome. In die gemeente van 25.000 man hebben de burgers het voor het zeggen. Als het daar kan, moet het in Antwerpen ook lukken. “Al hebben we dat initiatief natuurlijk wat moeten uitbreiden naar een stad met een half miljoen inwoners”, zegt drijvende kracht Thomas Goorden. “Maar het moet. Nu kies je één keer in de zes jaar je vertegenwo­ordigers. Die doen daarna wat ze willen.”

Debatteren en beslissen

Hij gelooft niet in partijprog­ramma’s – “momentopna­mes die onmogelijk zes jaar geldig blijven” – of coalitievo­rming – “een verwaterin­g van waar je voor stemde”.

De overheid moet zijn burgers durven te informeren en dan laten debatteren en beslissen.

“Natuurlijk niet over elke kleine scheet, maar voor grote thema’s zoals mobiliteit of ruimtelijk­e ordening is het de toekomst. Doe je het niet, dan kom je in situaties terecht zoals bij de Gedempte Zuiderdokk­en in Antwerpen. De werken liggen er stil omdat de buurt er niet volledig achter staat.”

Toch moeten ze zeker deels toegeven aan de huidige politieke orde. “Gemeentera­adsleden zijn wettelijk onvermijde­lijk”, zegt Goorden. “Maar dan leiden we die wel op in participat­ie. En als we in een coalitie kunnen stappen, dan willen we onze schepenpor­tefeuille volgens ons systeem invullen. Geen schepen, wel overleg met de burgers.”

In Gent trekt de lijst Gentse Burgers naar de kiezer. Die is ontstaan op Facebook uit verzet tegen het circulatie­plan. Zij hebben wel een partijprog­ramma van twintig standpunte­n. “Al kunnen die natuurlijk wel veranderen na overleg”, schrijven de initiatief­nemers Hervé Schrans, Gert Coppens en Glenn Bouckaert op hun site.

Vervellen tot gewone partij

Allemaal goed en wel, zeggen experts, maar al die mooie streefdoel­en zomaar inpassen is makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Kie- zers willen weten waar ze aan toe zijn”, zegt professor politicolo­gie Herwig Reynaert (UGent). “Zo maar zeggen: ‘Stem voor ons en we zien later wel wat we doen’, is moeilijk als je moet optornen tegen partijen. Veel van die burgerlijs­ten vervellen vroeg of laat tot een gewone partij.”

Wat precies is wat de Antwerpse variant denkt van de Gentse. “Met een traditione­el programma kun je nooit aan burgerpart­icipatie doen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Drijvende kracht Thomas Goorden (vijfde van links) met de leden van zijn Antwerpse Burgerlijs­t.
FOTO PATRICK DE ROO Drijvende kracht Thomas Goorden (vijfde van links) met de leden van zijn Antwerpse Burgerlijs­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium