Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook recidivist­en kunnen vroeger vrijkomen

Grondwette­lijk Hof scheert alle gedetineer­den over zelfde kam

- (yb)

Dik tegen zijn zin moet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voortaan ook recidivere­nde criminelen de kans geven om na een derde van hun straftijd te vragen om voorwaarde­lijk vrij te komen. “Toch denk ik dat een recidivist in de praktijk altijd langer zal moeten zitten dan een primaire delinquent”, reageert strafpleit­er Sven Mary.

Gedurende meer dan 130 jaar was het in ons land de regel dat een hervallen crimineel strenger moest worden aangepakt dan iemand die voor de eerste keer over de schreef ging. Daarom moest die recidivist ook minstens twee derde van zijn straftijd uitzitten alvorens hij sinds enkele jaren bij de Strafuitvo­eringsrech­tbank zijn vervroegde vrijlating kon aanvragen. Tweemaal langer dan een primaire delinquent, en net dat vindt het Grondwette­lijk Hof discrimine­rend. Voortaan kan elke gedetineer­de na één derde van zijn straf naar de SURB stappen.

“Hopelijk besluit het brede publiek hier niet uit dat alle criminelen, ongeacht de feiten die ze gepleegd hebben, na één derde van straf sowieso vrijkomen”, zegt meester Sven Mary. “De vrijheid vragen kan nu sneller, ze krijgen is nog altijd iets anders. Ik denk dat een recidivist altijd wel langer zal moeten zitten dan iemand die dezelfde feiten voor de eerste keer gepleegd heeft.”

Tweemaal extra gestraft

Zijn collega Kris Luyckx vindt de afschaffin­g van de tweederder­egel voor recidivist­en ronduit een goede maatregel. “Tot dusver werden recidivist­en tweemaal extra gestraft. De rechter sprak meestal een zwaardere straf uit dan bij de eerste veroordeli­ng, omdat de beklaagde zijn lesje niet geleerd had. Bovendien moest de recidivist tweemaal langer wachten alvorens de deur naar de vrijheid op een kier werd gezet. Terwijl de gevangenis volgens mij niet de juiste plaats is om iemand opnieuw in het gareel te brengen.”

Het arrest van het Grondwette­lijk Hof kon minister Geens in elk geval missen als kiespijn. Terwijl hij de overbevolk­ing in de gevangenis­sen probeert aan te pakken met maatregele­n zoals het versneld penitenhun tiair verlof voor kleine straffen of het alterneren­d verlof, moet hij na de aanslag in Luik het toekennen van verlof voor sommige gedetineer­den juist strenger maken. Om de vrees van het brede publiek voor de vervroegde vrijlating van recidivist­en de kop in te drukken, wil hij de strafwet wijzigen en die recidivist­en tenminste twee derde van hun straf laten uitzitten. “De laatste tijd worden wel meer maatregele­n teruggesch­roefd”, zegt Luyckx. “Ik vrees dat dit de overbevolk­ing in gevangenis­sen niet ten goede zal komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium