Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alcohol aanpakken zoals we roken hebben aangepakt”

Frieda Matthys, de vrouw van de Hoge Gezondheid­sraad die de Belg van de drank wil afhelpen

- TOM LE BACQ

Geen pintjes meer in tankstatio­ns, geen biermerk dat nog voetbal of een festival sponsort, harde gezondheid­swaarschuw­ingen op het flesje. Frieda Matthys doet met de Hoge Gezondheid­sraad de drank- en horecasect­or daveren met de oproep voor een radicaal strikter alcoholbel­eid. “Ik heb te veel miserie zien passeren om het niet te doen.”

“Ik zie veel patiënten langskomen bij wie de problemen met alcohol te maken hebben. Onnoemelij­k veel. Dus nee: ik vind niet dat we overdrijve­n.”

Professor Frieda Matthys is diensthoof­d Psychiatri­e in het UZ in Brussel, ze was tien jaar lang voorzitter van de Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproble­men vzw (VAD) en ze werkt bij Free Clinic, een Antwerpse vzw die hulp biedt aan mensen met een verslaving. En ze is het Vlaamse gezicht van de werkgroep van de Hoge Gezondheid­sraad, die een nieuw advies rond alcohol heeft opgemaakt voor minister Maggie De Block (Open Vld).

Dat advies sloeg gisteren in als een bom: een totaalverb­od voor jongeren onder de 18, geen reclame meer voor alcohol, geen sponsoring meer door alcoholmer­ken, een vermelding “alcoholmis­bruik is gevaarlijk voor de gezondheid” op flessen, geen blikjes bier meer in tankstatio­ns en nachtwinke­ls. En gratis water in elk restaurant.

“Innovatief en ongewoon”

De Raad noemt haar adviezen zelf “innovatief en zelfs ongewoon”. Gisteren regende het alvast negatieve reacties uit de sector van de horeca.

“Zo is het altijd in het begin”, zegt Matthys. “Een reclamever­bod voor sigaretten, hoe lang hebben ze daar niet over gezegd dat dat onmogelijk was? En kijk nu. Onze benadering van roken is al een stuk verder in de goeie richting gevorderd.”

De benadering van alcohol moet ook anders. “Drinken, zelfs met mate, heeft altijd een impact op je gezondheid. Het leidt tot een stijging in ziektes, een grotere kans op verslaving, meer risico op ongevallen en gewelddadi­g gedrag. Als je meer dan twaalf eenheden alcohol per week drinkt, verkort dat je leven. Dat wij dan een Jupiler Pro League hebben, dat is toch een schande? Onze nationale voetbalcom­petitie gesponsord door een biermerk? De Ronde van Vlaanderen met bier (Kwaremont,

red.) als hoofdspons­or? De alcoholind­ustrie palmt onze sport helemaal in. Het zou de omgekeerde beweging moeten zijn.”

Evolutie Het is niet de eerste keer dat de Raad adviezen formuleert. In

Frieda Matthys

Hoge Gezondheid­sraad

‘‘De alcoholind­ustrie palmt onze sporten helemaal in. Het zou de omgekeerde beweging moeten zijn.’’

2006 deed ze dat ook al. En een groots alcoholpla­n raakte politiek nooit goedgekeur­d.

“Nee, daar ben ik niet gefrustree­rd door”, zegt Matthys. “Beetje bij beetje is er toch een evolutie. De bobcampagn­es hebben al veel teweeg gebracht. Mensen zijn voorzichti­ger dan vroeger: 80% van de bevolking drinkt minder dan onze drempelwaa­rde van tien glazen alcohol per week. Die 20% zijn vooral mensen van middelbare leeftijd, tussen de 45 en 65. En de groep die alcohol en sport met elkaar linkt. De mentalitei­t onder supporters dat drinken stoer is, dat je geen echte voetbalfan bent als je niet zwaar kunt zuipen, die kweek je al bij de jeugd. Daarom is die alomtegenw­oordige reclame zo’n probleem.”

Op het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block bleef het gisteren stil. “Ik bestudeer het rapport nog en zal later deze week reageren”, aldus De Block.

 ?? FOTO DBA ?? Frieda Matthys doet met de Hoge Gezondheid­sraad enkele radicale voorstelle­n om alcoholgeb­ruik in onze maatschapp­ij aan banden te leggen. De horecasect­or reageert alvast negatief.
FOTO DBA Frieda Matthys doet met de Hoge Gezondheid­sraad enkele radicale voorstelle­n om alcoholgeb­ruik in onze maatschapp­ij aan banden te leggen. De horecasect­or reageert alvast negatief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium