Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maar minister hoeft niet te luisteren

- (tlb)

Van waar komt dit advies?

Minister De Block vroeg aan de Hoge Gezondheid­sraad om een “eenduidige boodschap, zodat de burgers de risico’s verbonden aan alcoholver­bruik zouden kennen”. Daarom maakt ze de aanbevelin­gen: niet meer dan tien glazen per week drinken als richtlijn voor de consument. En een resem maatregele­n voor de overheid om de verkoop en reclame te beperken.

Waarom zo’n radicaal advies?

“We doen onze aanbevelin­gen op basis van wat we vinden op wetenschap­pelijk materiaal”, zegt Frieda Matthys van de Raad. “We geven onafhankel­ijk en neutrale aanbevelin­gen.”

Wie is die Hoge Gezondheid­sraad eigenlijk?

Een onafhankel­ijk orgaan dat de overheid advies moet geven over de volksgezon­dheid. Ze doet dat al meer dan 150 jaar. Per thema wordt een team wetenschap­pers samengeste­ld. Voor dit advies is dat een groep van een twintigtal psychologe­n, psychiater­s en artsen.

Komt er nu echt een reclamever­bod?

Dat is helemaal niet zeker. De aanbevelin­gen zijn niet bindend. “Wij gaan zelf niets verbieden”, zegt Frieda Matthys van de Raad. “Het is aan de minister om te beslissen wat ze hiermee doet. Het kan dat zij de economie of de lobby van de alcoholsec­tor belangrijk­er acht.”

“We willen de consument ook informeren. Hoeveel drink ik eigenlijk per week? Als je je die vraag eens grondig stelt, ben je al een heel eind ver. Wij geven je informatie over de mogelijke gevolgen. Je kan dan zelf kiezen of je onze raad opvolgt of niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium