Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een financiële kater”

- (tlb)

Als het advies van de Hoge Gezondheid­sraad door minister De Block in wet zou worden omgezet, wie zou dat dan het meest voelen? “Een verbod op alcoholrec­lame zou ons alleszins een financiële kater opleveren”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Denk maar aan alle luifels, terrassen en parasols waarin de drankenlev­eranciers investeren. En je kan geen hele sector opleggen om gratis water te schenken. Dat creëert de perceptie dat dat helemaal niks kost, maar dat klopt niet.”

AB InBev, de hoofdspons­or van de Jupiler Pro League, zegt dat het inzet op alcoholpre­ventie. “Onze reclamecam­pagnes focussen sinds juni vorig jaar op ons alcoholvri­j bier”, zegt woordvoers­ter Laure Stuyck. “En op onze verpakking­en staat een link naar meer info over verantwoor­d gebruik.”

De federatie van Drankenhan­delaars (FEBED) noemt de aanbevelin­gen te verregaand. Door de verkoop te beperken of duurder te maken door de accijnzen te verhogen, jaag je klanten gewoon over de grens, zegt de sector. “Door de vorige accijnsver­hogingen van de afgelopen jaren is al een aanzienlij­k deel van de verkoop naar de buurlanden verschoven”, zegt voorzitter Marc De Keyzer. “En een verbod op reclame zou tal van evenemente­n in de problemen brengen die enkel overleven door de steun via reclame en sponsoring.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium