Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FICHE Ludo Smits

-

● Wie: Ludo Smits (64), oprichter van discotheek Red&Blue.

● Ik wist het toen… ik al een kind was, ik heb eigenlijk altijd al geweten dat ik op jongens viel.

● Uit de kast: “Ik was 20 toen ik stage deed als maatschapp­elijk werker bij het Zeeprevent­orium in De Haan en mij outte. Er heerste een open sfeer, ik dacht dat niemand daar een probleem van zou maken. Maar niet veel later verbood de directie mij om de jongens van 6 tot 8 jaar te begeleiden, uit angst voor negatieve reacties van de ouders.”

● Jeugdidool: “Peyton Place was de voorloper van Dynasty op de televisie, en daar speelden een paar heel mooie jongens in mee. Hun foto’s hingen op mijn kamer.”

● Lijflied: “Dat heb ik niet echt, maar een klassieker van vroeger is Glad To Be Gay van Tom Robinson.”

● Belangrijk­ste wetswijzig­ing: “Het holebihuwe­lijk en de afschaffin­g van artikel 372bis uit het Strafwetbo­ek. Dat artikel verbood seksuele contacten met iemand van hetzelfde geslacht onder de 18 jaar. Ik heb enkele jongens van 18 geweten die een jonger vriendje hadden, en die daarvoor erg zwaar bestraft zijn geweest.”

● Hoort niet graag:“Jeanet kan lelijk klinken als het als scheldwoor­d wordt gebruikt, maar ik zie het ook als een geuzennaam en gebruik het zelf regelmatig.”

● Favoriete kleur van de regenboog: “Blauw. Het is een kleur die je bij mij thuis een paar keer terugvindt, en ik draag het ook regelmatig.”

● Mooiste regenboog: “Ik heb een appartemen­t in Antwerpen, maar woon nu zo goed als fulltime in Hastière, aan de Maas. Daar verschijne­n veel meer

regenbogen dan in de stad.” (kase)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium