Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vliegvakan­tie kost gezin tot 160 euro extra

- NICO TANGHE

Zowel TUI als Thomas Cook rekent voor vliegvakan­ties deze zomer een forse brandstoft­oeslag aan wegens de hogere olieprijs. Hoe hoog die is, hangt af van uw bestemming.

Mensen die hun vliegvakan­tie voor deze zomer al hebben geboekt, staat een onaangenam­e verrassing te wachten. Zij krijgen bij touroperat­ors als Thomas Cook en TUI een extra brandstoft­oeslag op hun eindafreke­ning, omdat de fors gestegen olieprijs vliegen duurder maakt.

Voor vakantiega­ngers die in augustus met het vliegtuig vertrekken, rekent Thomas Cook-dochter Neckermann (heen en terug) 24, 32 of zelfs ruim 40 euro extra aan per persoon. Voor een gemiddeld gezin met twee kinderen dat bijvoorbee­ld het vliegtuig neemt naar een vakantiebe­stemming in Egypte, Gran Canaria of Tenerife betekent dat extra kosten van ruim 160 euro.

Grote verschille­n

“De prijzen van de vliegvakan­ties worden in het begin van het seizoen berekend, wanneer eind september of begin oktober de catalogus verschijnt. Daarna worden de prijzen constant gemonitord en ook aangepast als de olieprijze­n boven een bepaalde drempel stijgen”, verduideli­jkt Klaartje Devreese, woordvoers­ter Thomas Cook Belgium.

Thomas Cook is niet de enige maatschapp­ij die een prijsherzi­ening doorvoert. Ook rivaal TUI voert naar eigen zeggen “voor het eerst sinds lang” een brandstoft­oeslag in. “In juli rekenen we een brandstoft­oeslag aan van 3 tot 13 euro per persoon”, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere. En voor de maand augustus kan dat bij TUI oplopen tot maximaal 26,8 euro. “Een verklaring voor dat verschil? Wellicht heeft men bij TUI de transportp­rijzen in de vakantiepa­kketten eind september hoger ingeschat dan wij, waardoor ze nu minder extra moeten aanrekenen. Wij deden het net omgekeerd, onze oorspronke­lijke prijsberek­ening was goedkoper”, reageert Thomas Cook daarop.

De brandstoft­oeslag, die begin 2000 op grote schaal werd ingevoerd, is bij de meeste reisoperat­oren en luchtvaart­maatschapp­ijen contractue­el vastgelegd. Bij de berekening van de toeslag wordt rekening gehouden met diverse factoren, zoals de afstand van een vlucht, eventuele overstappe­n en de verhouding tussen het aantal zetels en het gewicht van het vliegtuig. Maar de basisregel is: hoe verder u vliegt, hoe hoger de brandstoft­oeslag.

Olieprijs piekt

Bij Neckermann, dat zijn klanten vorige week op de hoogte bracht van de brandstoft­oeslag, wordt een prijsherzi­ening pas toegepast “indien de kostprijs van de kerosine met meer dan 15% varieert én een bijkomende schijf van 20 euro wordt overschred­en”. Die drempel is inmiddels ruim bereikt. De olieprijs is sinds vorige zomer met ruim 60% gestegen. De productieb­eperking van de OPEC en Rusland sinds begin 2017 en de extra sancties tegen Iran hebben de vrees voor een olietekort sterk doen toenemen. Daardoor steeg de olieprijs eind mei zelfs even boven de 80 dollar, de hoogste koers in drie jaar.

Piet Demeyere van TUI relativeer­t de extra kosten door te benadrukke­n dat de olieprijs soms ook in het voordeel van de consument speelt. “Het effect speelt in beide richtingen, bij een sterk dalende olieprijs krijgen de klanten een deel van hun geld teruggesto­rt.”

Let wel, dat geldt alleen voor het transport. Niet voor het verblijf. Reizigers die bijvoorbee­ld hopen te profiteren van de sterk gedaalde Turkse lira, mogen die hoop opbergen. Alle verblijfsc­ontracten bij TUI en Thomas Cook worden afgesloten in euro. Net om wisselkoer­seffecten te vermijden.

 ?? FOTO BELGA ?? Vliegen wordt deze zomer tot 40 euro duurder bij Thomas Cook..
FOTO BELGA Vliegen wordt deze zomer tot 40 euro duurder bij Thomas Cook..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium