Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We shockeren om mensen bewust te maken”

-

Zestien doden aan spooroverw­egen in 2017. Alle campagnes ten spijt zijn er nog altijd mensen die de verkeersre­gels niet volgen. Infrabel lanceert daarom een nieuwe bewustmaki­ngscampagn­e. Die is zeer confronter­end. “Voor de verkeersve­iligheid: alles.”

Bij een aanrijding tussen een trein en auto zijn drie doden gevallen. Getuigen zagen hoe de autobestuu­rder het rode licht en de gesloten slagbomen van de overweg negeerde. Een noodremmin­g van de treinbestu­urder kon de aanrijding niet vermijden. De drie inzittende­n, een 35-jarige man en zijn twee kinderen, waren op slag dood.

Het bericht kan zo in de krant staan. Gelukkig gaat het hier om een ‘crashtest’ met poppen die deel uitmaakt van een nieuwe bewustmaki­ngscampagn­e van Infrabel en verkeersin­stituut VIAS.

“In 2017 was er een toename van het aantal ongevallen aan spooroverw­egen en meldingen van spoorloper­s”, zegt Infrabelwo­ordvoerder Frédéric Petit. “Daarbij vielen in totaal zestien doden. We moeten dus constant blijven hameren op de verkeersre­gels aan en rond de sporen.”

Infrabel voert al jarenlang campagne om de verkeersve­iligheid aan spooroverw­egen te verhogen. “We doen dat met zachte en harde campagnes”, aldus Petit. De voorbije jaren werden onder meer al sensibilis­eringsfold­ers, een nieuw belsignaal en een autowrak in de strijd gegooid. Maar het blijkt een moeilijke strijd te zijn. “Daarom kozen we nu voor de harde campagne die aansluit bij de realiteit. We willen bewust shockeren, om mensen wakker te schudden.”

 ?? FOTO'S RR ?? Beelden uit de harde campagne van Infrabel: bewust shockerend.
FOTO'S RR Beelden uit de harde campagne van Infrabel: bewust shockerend.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium