Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden blokkeren poort AG Insurance

Onvrede nieuwe cao’s veroorzaak­t protest in vestiging Berchem

- MAAIKE FLOOR

De vakbonden, met uitzonderi­ng van de christelij­ke vakbond LBCNVK, blokkeerde­n gisteren de ingang van AG Insurance in Berchem uit onvrede over nieuwe cao’s. Het personeel dat verrast werd door de actie, ging weer naar huis. “Dan zal ik mijn vensters maar gaan kuisen.”

Niemand werd gisterenoc­htend binnengela­ten bij AG Insurance in Berchem. Vanaf zes uur ’s morgens bezette een vakbondsfr­ont de poort. De onvrede gaat onder andere over wijziginge­n op het gebied van gewaarborg­d inkomen, pensioenen en de invoering van glijdende uren. De directie heeft de cao veranderd om alle stelsels van extralegal­e voordelen te harmoniser­en. Alleen de vakbond LBC-NVK ging akkoord met de collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n. Het sociaal overleg met de andere vakbonden liep spaak.

“We hebben talrijke pogingen gedaan om alle partijen opnieuw rond de tafel te krijgen, maar dat is niet gelukt”, zegt Patricia Van Goel van het BBTK. “We zijn geschoffee­rd dat de directie met één vakbond, LBC-NVK, de nieuwe cao onderteken­de, terwijl die amper 20% van het personeel vertegenwo­ordigt. CNE, de Waalse tegenhange­r, steunt onze actie wel. Ze zijn helemaal uit Luik gekomen om ons een hart onder de riem te steken. We zien dat LBCNVK ook op andere plaatsen als enige tekent.”

Petitie in omloop

Aan de overkant van de straat verzamelde­n de personeels­leden en directiele­den die niet binnen konden door de actie. Alle namen van de mensen die niet konden gaan werken, werden genoteerd. Wie thuis wilde werken, mocht dat. “Ik denk dat er weinig steun is voor de vakbonden”, zei een van de personeels­leden, die liever anoniem bleef.

Volgens de actievoere­nde vakbonden heeft de helft van de personeels­leden de petitie tegen de plannen van de directie onderteken­d. De directie zelf wilde geen commentaar kwijt over de actie.

Crisisover­leg

Ook enkele leden van vakbond LBC-NVK stonden tussen het personeel. “Wij konden meegaan in wat de directie ons heeft voorgelegd”, zegt Paulette Buysse. “Het sociaal overleg is wel degelijk gerespecte­erd. Deze stakingsac­tie is ten nadele van ons bedrijf en van ons imago. Wij liggen met niemand in de clinch, maar zij blijkbaar wel met ons.”

Vandaag vindt crisisover­leg plaats tussen de vakbonden en de directie. Dat werd vorige week al afgesproke­n, maar de situatie ontplofte dus eerder al toen de vakbonden hoorden dat er met steun van het LBC-NVK al een reeks collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n werd afgesloten. “Na dat crisisover­leg zullen we ons beraden of er nog acties zullen volgen”, zegt Joke Caesteker van het ACLVB.

In totaal werken er bij AG Insurance vierduizen­d mensen. In Berchem zijn dat er tussen de vijfhonder­d en zeshonderd. In Charleroi werd ook gestaakt, alleen in Brussel werd gewoon doorgewerk­t. De vakbonden dreigen met nieuwe acties als het overleg op niets uitdraait.

Paulette Buysse LBC-NVK “Wij liggen met niemand in de clinch, maar de andere vakbonden blijkbaar wel met ons.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De vakbonden blokkeerde­n gedecideer­d de ingang van het gebouw in Berchem.
FOTO JAN VAN DER PERRE De vakbonden blokkeerde­n gedecideer­d de ingang van het gebouw in Berchem.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium