Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actieplan moet wildgroei baanwinkel­s stoppen

Steenwegen N10 en N70 worden eerst aangepakt

-

De ‘verrommeli­ng’ langs de steenwegen in Vlaanderen wordt aangepakt. Tegen 2030 moeten alle nieuwe baanwinkel­s in clusters bij elkaar zitten en er komen no-gozones voor retail langs de steenwegen.

Verschille­nde provincieb­esturen, waaronder dat van Antwerpen, hebben gisteren een engagement­sverklarin­g onderteken­d. De bedoeling is om ten laatste tegen 2030 de wildgroei aan baanwinkel­s aan te pakken. “Gemeenten willen al langer dat er iets gebeurt om de verminderd­e leefbaarhe­id voor wonen langs steenwegen aan te pakken. Ook de druk op mobiliteit en de verschuivi­ng van detailhand­els van de kern van gemeenten naar de steenweg is geen goede evolutie”, zegt gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Luk Lemmens (N-VA).

1,6 miljoen

Sinds 2008 is de concentrat­ie van detailhand­el op Vlaamse steenwegen met 260% in vloeropper­vlakte toegenomen. Daardoor neemt de handel 1,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed in. “Veel agrarisch, woon- en industriee­l gebied is ingenomen, waardoor de druk op de open ruimte toeneemt”, zegt Lemmens.

In het actieprogr­amma Baanbre-

kend winkelen staat een aantal maatregele­n. Zo komen langs steenwegen no-gozones, plaatsen waar geen retail meer mag komen. Er zullen ook winkelarme zones komen, waar retail tot een minimum wordt beperkt. De winkelrijk­e zones zullen vooral bij dorpskerne­n langs de steenweg worden gesitueerd en grote ketens zullen verzameld worden op uitgekozen plaatsen langs steenwegen. Bij wijze van proef wordt gestart op de wegen N70 Gent Antwerpen en de N10 Lier Aarschot.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Wegen zoals de N10 (hier in Heist-op-den-Berg) moeten minder rommelig worden. Er komen duidelijke afspraken voor retail.
FOTO JOREN DE WEERDT Wegen zoals de N10 (hier in Heist-op-den-Berg) moeten minder rommelig worden. Er komen duidelijke afspraken voor retail.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium