Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Halal voeding en hoofddoek zijn bij ons geen probleem”

Marokkaans­e vereniging Steunproje­ct vzw en Chirojeugd Vlaanderen richten jeugdbeweg­ing op

- KARIN VANHEUSDEN

Steunproje­ct vzw en Chirojeugd Vlaanderen starten in september een nieuwe jeugdbeweg­ing op. “We willen werken aan een diverse, flexibele jeugdbeweg­ing op maat van de buurt”, zeggen Ali Kaddouri en Khalid Ismaili van de Marokkaans­e vereniging Steunproje­ct vzw.

In 2008 hield de laatste chirogroep van Borgerhout, Chiro Targo in de Kwekerijst­raat, op te bestaan. Exact tien jaar later, in september 2018, starten twee nieuwe groepen, voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Een gezamenlij­k initiatief van Chirojeugd Vlaanderen en Steunproje­ct vzw, een vereniging van Borgerhout­enaren met roots in het Noord-Marokkaans­e stadje Berkane. District Borgerhout steunt het project.

“In onze geboortest­reek in de Rif zijn scoutsgroe­pen erg populair”, zeggen Ali Kaddouri en Khalid Ismaili, die zelf ex-leider van de scouts in Berkane is. “Veel van onze leden hebben fantastisc­he herinnerin­gen aan de jeugdbeweg­ing. Daarom vinden we het zo jammer dat maar weinig kinderen uit de Marokkaans­e gemeenscha­p hun weg vinden naar de jeugdbeweg­ing. De voorbije maanden zijn we samen met de Chiro op zoek gegaan naar manieren om die drempels die ouders en kinderen ervaren, weg te werken.”

Te ‘witte’ reputatie

Ongeveer 11% van de leden van de jeugdbeweg­ing is van niet-Belgische afkomst. Ter vergelijki­ng: ongeveer 50% van de Antwerpse jongeren heeft andere roots. “Net omdat jeugdbeweg­ingen nog altijd de reputatie hebben uitgesprok­en ‘wit’ te zijn, zijn ouders niet geneigd hun kinderen lid te maken”, zeggen Ali Kaddouri en Khalid Ismaeli. “Er zijn veel vragen rond kleding en voeding. Is een hoofddoek toegelaten? Moet dat rokje zo kort? Is het

Ali Kaddouri Steunproje­ct vzw “Het is zeker níét de bedoeling een aparte, religieuze Chiro te beginnen.”

eten halal? Hoe worden de kampen georganise­erd? Als die drempels overbrugd zijn, moet het lukken. Maar het is zeker níét de bedoeling een aparte, religieuze Chiro te beginnen, we willen een diverse groep die openstaat voor iedereen.”

Chirojeugd Vlaanderen is zich ervan bewust dat de jeugdbeweg­ing in het algemeen te weinig bekend is bij de verschille­nde gemeenscha­ppen in de stad. “De drempel is hoog. Dit kunnen we veranderen door meer samen te werken met de buurt”, zegt Jasper Leysen, educatief medewerker bij Chirojeugd Vlaanderen. “Een mooi voorbeeld is Chiro Dolfijn, die elke zondag in Park Spoor Noord met kinderen en jongeren uit de buurt gaat spelen. Zorgen rond kleding en voeding zijn vaak onterecht. Chirokledi­j is immers niet verplicht en een hoofddoek is geen probleem. Een van onze voorzitter­s, Yousra Tahiri, draagt trouwens ook een hoofddoek. Ook rond voeding wordt er, naargelang de groep, naar oplossinge­n gezocht.”

Infoavond in Zermatt

Op 26 juni (20u) vindt in Zermatt op het Terloplein een infoavond rond de nieuwe chirogroep plaats. “Samen met jongerenor­ganisaties zoals Jes en Kras hopen we met zo veel mogelijk ouders en jongeren te praten over de bezorgdhed­en”, zegt Jasper Leysen. “Tegelijk doen we een oproep naar jongeren die in de leiding willen stappen.”

 ?? FOTO DOMINIQUE VANKAN ?? Chirojeugd Vlaanderen en de Marokkaans­e vereniging Steunproje­ct starten in september met een nieuwe, diverse jeugdbeweg­ing in Borgerhout.
FOTO DOMINIQUE VANKAN Chirojeugd Vlaanderen en de Marokkaans­e vereniging Steunproje­ct starten in september met een nieuwe, diverse jeugdbeweg­ing in Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium